Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Aktuellt

  Svenska kyrkan inviger gemensam löneservice som kan stödja alla församlingar

  [2021-04-29 10:00]

  Den 3 maj invigs löneservice i Uddevalla. Under det närmaste året blir det ett intensivt arbete med att ansluta de församlingar och pastorat som idag får sina löner utbetalda via någon av stiftens servicebyråer. På sikt kommer löneservice ha kapacitet att erbjuda lönetjänster till hela Svenska kyrkan.

  Se illustrationen ovan i större format (pdf).

  Med 22 000 anställda och nästan lika många förtroendevalda har Svenska kyrkan stora möjligheter att samverka administrativt. Genom Svenska kyrkans löneservice får församlingar och pastorat nu en heltäckande lönetjänst till ett konkurrenskraftigt pris.

  Service åt församlingarna

  Den gemensamma lönetjänsten har de senaste åren vuxit fram i nära samverkan och dialog mellan representanter för stiften, kyrkokansliet i Uppsala och församlingar och pastorat. ​

  – Vi är mycket glada över att vi har kommit så här långt. Nu ska vi försöka göra vad vi kan för att skapa en service åt församlingarna som ger trygghet, minskar sårbarheten och sparar pengar. Allt för att frigöra resurser till uppdraget att vara kyrka på ett tydligt sätt i det lokala sammanhanget.
  Det säger Per Starke, chef för avdelningen för gemensamma funktioner på kyrkokansliet i Uppsala. 

   

  Ansluter i omgångar för att säkerställa god kvalitet

  I Uddevalla finns sedan tidigare Göteborgs stifts servicebyrå där 15 personer arbetar med löner. Det är denna tjänst som från den 1 maj övergår till Svenska kyrkan nationella nivå och byggs ut till en lönetjänst med kapacitet att stödja hela Svenska kyrkan.

  Under april-juni börjar ytterligare åtta nyanställda löneadministratörer sitt arbete. Från hösten 2021 kommer flera församlingar och pastorat samt lönehanteringen för kyrkokansliet i Uppsala att ansluta till löneservice. Ännu fler tillkommer från 2022. Anslutningen görs i omgångar för att säkerställa god kvalitet i alla anslutningar. 

  Kyrkomötet fattade beslutet för 1,5 år sedan

  Det var i november 2019 som kyrkomötet beslöt att etablera ett gemensamt lönecenter som fått namnet Svenska kyrkans löneservice. I den nya lönetjänsten kan löneadministratörer arbeta mer specialiserat, färre personer klarar mer, på det sättet blir det billigare, enklare och tryggare för församlingarna. Församlingar slipper tidskrävande och ibland svår administration och kan lägga mer tid på sin grundläggande uppgift. ​

  Löneservice ett steg till ökad administrativ samverkan

  Gemensam löneservice i Uddevalla är ett steg i det pågående arbetet med att bygga ökad administrativ samverkan inom Svenska kyrkan. Andra områden för samverkan är IT och digitalisering, fastighetsfrågor, ekonomi och gemensamma inköp.

  Bakgrunden är att med en krympande ekonomi behöver Svenska kyrkan samverka administrativt. Syftet är att frigöra resurser för församlingarna till att lägga kraft på den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst och bedriva diakoni, undervisning och mission. 

  Gemensam löneservice, bakgrund, mål, prismodell etc.

  Om löneservice i Uddevalla 

  Redaktör och innehållsansvarig
  Maria Sandell, Fastigheter och kulturarv
  Skapad
  2021-04-28
  X
  Dokumentid: 1541459- Webid: 27325 - Unitid: 2147483460