Malmö pastorat

Hört på kvitter

Hört på kvitter Foto: Andrew Martin/Pixabay

[2021-03-12 10:18]

Kyrkovalet är ett stort samarbetsprojekt där vi behöver hjälpas åt att synliggöra och informera om Svenska kyrkan, våra verksamheter och hur valet går till. Här får du reda på vem som svarar för vad.

Vem svarar för vad?

Stift och församlingar behöver förklara varför man ska rösta i tre val och vilka uppgifter som ligger på respektive nivå (kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte). Uppgifter om var förtidsröstning sker och deras öppettider samt vallokalerna är också viktig information som åligger församlingen att informera om.

Församlingars kommunikationsuppgift handlar med andra ord om att kommunicera varför det är kyrkoval, hur det går till och när det äger rum.

Valnämnderna har ett särskilt informationsansvar för allmän information om valet. Det handlar om att öka medvetenheten bland de röstberättigade att valet äger rum och vad det handlar men också om praktiskt viktig information som skyltar till vallokaler och information om hur man röstar.

Valnämnderna kan välja att själva ansvara för informationen, men församlingar ska bistå valnämnden, om valnämnden så önskar. Här kan du se vad valnämnden i Svenska kyrkan Malmö gör just nu i form av protokoll o dyl.

Nytt för kyrkovalet 2021 är att regelverket ändrats så att det ska bli tydligare att valnämnden ska ha tillgång till personal och övriga resurser i den omfattning som behövs för att nämnden ska kunna utföra sina uppgifter. Detta sker i samråd med kyrkoherden eller annan ansvarig chef.

Nomineringsgrupper och kandidater har själva ansvar för att kommunicera med väljarna om vad de har för program, åsikter och målsättningar. Stift och valnämnder har information och kontaktuppgifter till dem.​

Hur ser kommunikationsplanen ut för Svenska kyrkan Malmö?

I den nedladdningsbara filen nedan finns en detaljerad kommunikationsplan för Kyrkoval 2021.

Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

Skapad:2021-04-26 11:24:00

Detta är en sida för dig som kommunicerar kyrkovalet i Svenska kyrkan Malmö. Här finns verktyg, mallar och inspiration.

Läs mer om Verktygslåda för dig som kommunicerar kyrkovalet

Filer för nedladdning
    Christin Sagnér, Malmö pastorat