Malmö pastorat

Nytt betalningskrav för otillåten användning av bild

[2021-02-25 11:20]

Det är viktigt att ha tillstånd att använda de bilder som man publicerar, såväl online som i tryckt material. Frågan har varit uppe tidigare och är åter aktuell då en av våra kyrkor har fått ett betalningskrav från företaget Copyright Agent. Företaget kräver pengar för en bild från TT:s bildbyrå som använts i ett Facebookinlägg 2019.

Inte tillåtet att använda bilder utan tillstånd från fotografen

Enligt Upphovsrättslagen får du inte använda en bild utan tillstånd från fotografen. Har du fått tillstånd måste du uppge vem som har tagit bilden (fotografen har rätt att få sitt namn angivet i samband med att bilden publiceras).

Olagliga nedladdningar av bilder på internet går att spåra och det finns en hel del företag som sysslar med att spåra dessa nedladdningar, däribland Copyright Agent som nu har skickat ett betalningskrav till Malmö pastorat för otillåten användning av en bild som ägs av TT:s bildbyrå.

Betalningskravet betalas och bilden är bortplockad

Kommunikationsavdelningen har varit i kontakt med Copyright Agent och kontrollerat att uppgifterna stämmer. Bilden har olovligen använts på en av Malmö pastorats lokala Facebooksidor under 2019. Betalningskravet kommer betalas och den aktuella bilden har plockats bort från den aktuella kyrkans FB-sida.

Säkerställ att ni har tillstånd att använda bilderna i era kanaler

Kommunikationsavdelningen uppmanar alla lokala kyrkor att säkerställa att ni har rätt att använda de bilder ni har publicerade i era kanaler.  Om tillstånd saknas råder vi er att plocka bort bilderna.

För eventuella frågor kring upphovsrätt, kontakta Jenny Wollin, 040-27 91 59, jenny.wollin@svenskakyrkan.se

Jenny Wollin, Malmö pastorat
    2021-03-05