Upphovsrätten gäller även "Jerusalema Challenge"

[2021-02-18 22:08]

Ibland sprids roliga initiativ snabb i sociala medier. Just nu inspireras många av "Jerusalema Challenge" och blir sugna att göra en egen variant. Glöm dock inte att det behövs en speciell licens eller ett godkännande från upphovsrättsinnehavaren Warner Music för att publicera musik som bakgrundsmusik. I värsta fall kan det bli aktuellt med ett licenskrav i efterhand.

Jerusalema Challenge är en dansutmaning som har spridits över världen i flera olika sociala medier. I Sverige har bland annat sjukvårdspersonal, skolor och skidklubbar dansat till låten och lagt ut klippet på sociala medier.

Det är dock samma regler som gäller för roliga dansklipp som för andra inspelningar på musiken. Musiken som används i utmaningen är skyddad av upphovsrätten och den Stim-licens för webben som församlingar kan få via nationell nivå, gäller endast musik som ni sjunger och spelar själva.

För att lagligt publicera en film med musik i bakgrunden, till exempel en musikvideo, som Jerusalema Challenge kan räknas som, krävs en speciell synkroniseringslicens.

Upphovsrätten för musiken i Jerusalema Challenge innehavs av Warner Music, som är en av musikvärldens största aktörer. Det har nu visat sig att Warner Music i flera fall kontaktat de som lagt ut klipp för att fakturera licensavgifter i efterhand. Det innebär även att det finns en stor risk att olika sociala medier, till exempel Youtube, Facebook och Instagram blockerar och tar bort klipp med låten, vilket bland annat den DJ som startade utmaningen råkat ut för. Det är dock möjligt att höra av sig direkt till Warner Music för att få tillstånd att använda låten, vilket flera församlingar redan gjort.

Svenska medier har ännu inte skrivit något om detta vad vi kan se, men i till exempel Tyskland har detta fått stor uppmärksamhet.

Länk till tyska källor: https://www.wbs-law.de/allgemein/jerusalema-dance-challenge-warner-music-verlangt-lizenzgebuehren-fuer-videos-auf-youtube-co-53739/

Se till att ni har ok/rätt licens innan ni hakar på trenden

Vår rekommendation är att inte haka på trenden och spela in en egen Jerusalema Challenge, alternativt attribut  se till skaffa er licens, eller ett ok från Warner Music, innan ni publicerar er version.

Och glöm inte att ni alltid måste ha tillstånd för att använda inspelad musik skyddad av upphovsrätten i en film, oavsett vilken kanal ni använder.

Den gemensamma stim-licensen
    Den stim-licens ni kan få via nationell nivå täcker musik som ni spelar och sjunger själva under till exempel en gudstjänst eller en sångstund, men inte bakgrundsmusik i en film.

Liselotte Rogberg, Kommunikationsavdelningen
    Ansvarig för intranätet Kommunikation