Miniföredrag om att bevara vår medmänsklighet

[2021-02-12 12:17]

Hur kan vi arbeta för ett välkomnande, inkluderande och sammanhållet samhälle? Svenska kyrkan i Norrköping bjöd in Anna Hjälm för att dela exempel från Sverige och Europa.

– Den stora behållningen med programmet En värld av grannar har varit att få koppla samman praktiker i olika delar av Europa med varandra, säger Anna Hjälm.

I föredraget förmedlar hon råd som hon snappat upp i olika möten med hundratalet aktörer och många hundra människor i elva olika länder som utifrån sin religiösa övertygelse arbetar för och med människor på flykt.

• Valdensiska kyrkan, Milano, Italien:
      Var kyrka tillsammans – efter några år av olika gudstjänster för olika språkgrupper firar man numer alltid gudstjänst tillsammans, för att markera att samexistens är möjligt och behövs.
    • Sister Gabriella Sári och prästen Iren Honti, Ungern:
      Som kyrkan måste vi i varje stund fråga oss: Vilka är de mest utsatta?
    • Arbetsgruppen Narrativ och media:
      Fortsätt envist berätta en annan berättelse. Låt inte en berättelse få dominera om vilka vi är eller vilket samhälle vi är.
    • Ärkebiskop Antje Jackelén:
      Vi hjälper inte människor för att de är kristna. Vi hjälper människor för att vi är kristna.
    • Anastasia, Caritas, Aten:
      Vi måste ska plats för människors drömmar så att människor kan föreställa sig en framtid tillsammans.
    • En värld av grannars möte Bevara vår medmänsklighet:
      Vi väljer att stå upp för varandra. ​

Magdalena Wernefeldt, Kommunikationsavdelningen
    2021-02-26