Support migration

Välkommen hit!- Stockholms stift släpper rapport om arbetet för människor på flykt 2016-2020

[2021-01-14 12:00]

Stockholm stift vill med rapporten dokumentera arbetet för människor på flykt som gjorts i församlingarna i stiftet mellan 2016-2020 men också ge nytt mod, bekräftelse och inspiration.

Foto: Anna Karlgren

Mer än 1,3 miljoner människor flydde till Europa 2015 och året efter fortsatta flyktingströmmen. Till Sverige kom över 163 000 ban, kvinnor och män på farliga vägar över hav och land. Civilsamhällesorganisationer och volontärer ryckte in för att stötta flyktingarna och Svenska kyrkan blev omgående en viktig aktör.

I Stockholms stifts rapport Välkommen hit! Om arbetet i Stockholms stifts församlingar för människor på flykt 2016-2020 möter vi församlingar från norr till söder i Stockholms stift och får en inblick i det arbete som de genomfört med hjälp av kyrkostyrelsens medel för asylsökande och flyktingar.

Biskop Andreas Holmberg skriver i förordet att kallelsen till gästfrihet är ett djupt rotat och återkommande tema i bibelns böcker. Församlingarnas arbete och engagemang för dem som nyligen kommit till vårt land är därför inte en perifer verksamhet, utan tvärtom en kärnverksamhet.

Rapporten visar också hur församlingarnas integrationsarbete motverkat hotande samhällsfenomen i samtiden som främlingsfientlighet och rasism, och hur arbetet stärkt tillit, demokrati och social sammanhållning.

Här hittar du rapporten Välkommen hit!

Anna Karlgren, Avdelningen för kyrkoliv
    2021-01-14