Linköpings stifts intranät

Förtroendevalda valde Vadstena

Foto: Maria Bruto Ellhar

[2020-09-28 15:24]

Lördagen den 12 september samlades 34 förtroendevalda och ideella medarbetare i Vadstena. Det var länge ovisst om dagen skulle kunna bli av. Planeringen började redan hösten 2019, då ingen visste att det fanns något som hette Coronavirus.

Det är lördag morgon i Vadstena klosterkyrka och dags för laudes. Den här morgonen är det ovanligt mycket folk samlade, och för en del känns den här typen av morgonbön litet ovan.  Utanför hänger regnet i luften, det blåser litet snålt som det kan göra vid Vättern. En del har rest långt på morgonen och är trötta efter att ha gått upp tidigt, andra bor i närheten eller har övernattat, men alla ser fram emot en dag med möjlighet att bli inspirerade och få ladda batterierna.

Trots uselt väder var dagen uppskattad av deltagarna, vilket ledde vidare till ett samarbete mellan Linköpings stiftsorganisation, Pilgrimscentrum och Vadstena folkhögskola och en inspirationsdag med rubriken ”Växa i tro”. Det finns så många människor i vårt stift som gör ett fantastiskt arbete i skymundan och som kan behöva uppmuntran och påfyllnad, speciellt då mycket blivit inställt under våren och sommaren. Att få ny kunskap och nya perspektiv i samtal med andra var huvudsyftet, och att kanske få nya idéer att ta med sig hem.

I Vadstena finns de perfekta förutsättningarna. Klosterområdet med klosterkyrkan, Pilgrimscentrum och de vackra omgivningarna vid Vättern och en folkhögskola med bra och lämpliga lokaler. Enda nackdelen är möjligen stadens läge i stiftet, som gör att det blir långt att resa för de som bor i Västervik eller Hultsfred. Av det skälet erbjöds övernattning på Mariagården eller på folkhögskolan, så att man skulle kunna börja dagen pigg och utvilad.

Temat för dagen var välkomnande kyrka. Hur tar vi hand om gudstjänstdeltagare, sökare och tvivlare, och de som inte riktigt passar in i den kyrkliga normen? Ett annat spår var pilgrimsliv. Att pilgrimsvandra är ett sätt att leva som kristen utanför kyrkans väggar och är ett sätt för sökare att hitta vägen till kyrkan och ett liv i bön. Stora lokaler, gles möblering och aktiviteter i mindre grupper gjorde det möjligt att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Efter fika samlades alla för en inspirerande inledning av domprost Peter Lundborg med rubriken ”Gudstjänsten som välkomnande gemenskap”, där han jämförde gudstjänsten med en fest, med inbjudan, välkomnande och innehåll.  Efter inledningen blev det aktiviteter i grupper. Rickard Borgenback, föreståndare för Pilgrimscentrum, tog en grupp med sig till Pilgrimscentrum för att prata om pilgrimens sju nycklar, en grupp stannade kvar med Peter Lundborg och fördjupade sig i gudstjänsten som välkomnande gemenskap. Göran Rehnström, tidigare kyrkoherde i S:t Lars församling och innan dess ansvarig för verksamheten på Studiecentrum i domkyrkoförsamlingen, höll en mycket uppskattad workshop i ämnet ”Att välkomna sökare”.

-Mycket bra föreläsning, tyckte flera som varit med. Han är verkligen duktig!

En fjärde grupp fick tillsammans med undertecknad fundera över vad det innebär att vara kyrka i rörelse och hur de sju rörelserna kan påverka församlingslivet.

Lunchen, en stärkande fiskgryta med vegetariska alternativ, gav energi inför eftermiddagens gruppaktiviteter. Utanför matsalen samlades en tapper skara pilgrimsvandrare samtidigt som regnet och blåsten tilltog i styrka. De genomförde vandringen trots allt, och kom tillbaka genomblöta, men vid gott mod. ​

De grupper som valde att inte utmana vädrets makter och hålla sig inomhus, kunde prata öppenhet och normer med Andreas Bernberg från folkhögskolan. Är vi så öppna och fördomsfria som vi tror och vill vara, eller har vi trots allt fördomar som vi inte ens vet om? Hur kan vi få de som inte tillhör normen att känna sig välkomna i kyrkan? Tanken var att dagen skulle avslutas utomhus, med vädret ville annorlunda och istället blev det en kort välsignelse under tak, kaffe och en rejäl chokladmuffins som fick sätta punkt. Det här var efterlängtat, tyckte en deltagare.

-Det är så skönt när något blir av i dessa tider. Man behöver få litet inspiration och ny energi!

2d5b8701-0c95-46dc-9d20-906b254908e9,
    2020-09-28