Begravningsrådgivning flyttas till kyrkokansliet

[2020-08-28 12:20]

Svenska kyrkans rådgivning till huvudmännen för begravningsverksamheten flyttar från arbetsgivarorganisationen till Kyrkokansliet den 1 september.

Två medarbetare följer med från arbetsgivarorganisationen till kyrkokansliet. Rådgivningsverksamheten fortsätter som vanligt och nås via e-post och telefon:

För dig som är i kontakt med en handläggare om ett pågående ärende så nås handläggaren via sin e-post som tidigare.

Kyrkostyrelsen ansvarar

Kyrkostyrelsen har från och med 1 januari 2019 ett övergripande ansvar för begravningsverksamheten inom Svenska kyrkan. En tjänst som nationell samordnare inrättades vid kyrkokansliets rättsavdelning med uppdrag att samordna verksamheten.

Arbetsgivarorganisationen och kyrkokansliet har fört samtal om vilka ytterligare förändringar som behöver genomföras, för att kyrkostyrelsen ska kunna förverkliga ambitionen och ta det övergripande ansvaret. Samtalen ledde fram till en överenskommelse om att rådgivningen för begravningsverksamheten ska övergå till Kyrkokansliet 1 september 2020.

Hög kvalitet på rådgivningen

Rådgivningen i begravningsfrågor fortsätter precis som tidigare, men inom nya ramar.
    – Begravningsrådgivningen har fungerat utmärkt på arbetsgivarorganisationen och varit mycket uppskattad. Vi ska fortsätta på samma sätt, men från kyrkokansliet, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare för Svenska kyrkans begravningsverksamhet. ​

Redaktionen , Aktuellt
    Margareta Furberg, Kommunikationsavdelningen