Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Luleå stift

  Tre röster om fortbildningen Själavård för präster och diakoner

  Från vänster, Ulrika Enström, Peter Persman, Gunilla Grindefors

  Från vänster, Ulrika Enström, Peter Persman, Gunilla Grindefors Foto: Viveka Österman, Björn Westerlund, Gunnar Westerman

  [2020-06-04 14:34]

  Härnösands stift och Luleå stift arrangerar tillsammans en ettårig fortbildning i själavård för präster och diakoner. Här kan du läsa vad några av de tidigare deltagare tyckte. Nästa tillfälle har sista anmälningsdag 7 oktober och startar februari 2021.

   

  Ulrika Enström, diakon i Nederluleå församling

  Ulrika Enström, diakon i Nederluleå församling Foto: Viveka Österman

  Hur kom det sig att du sökte och ville gå fortbildningen?
  Jag har under flera år känt ett stort behov av en fördjupning inom självårdsområdet. En mer djupgående fortbildning som ändå är möjlig tidsmässigt och ekonomiskt. Det har varit svårt att hitta det tidigare och därför blev jag så glad när möjligheten kom att få gå denna fortbildning i själavård. Jag fick via Själavårdscentrum i Skellefteå veta att det fanns några platser kvar och är så glad att fick möjlighet att gå trots att det då var Härnösands stift som ordnade utbildningen. 

  Hur var det? Vad har du fått med dig?
  Jag känner stor tacksamhet och glädje över att jag fick gå fortbildningen i själavård förra året. Blev en fördjupning på flera plan. Dels en fördjupning i själavård som område förmedlad av de mycket erfarna och kompetenta föreläsarna men också en fördjupning och reflektion över mitt liv, den jag är som person och som själavårdare. Fortbildningen gav möjlighet att tillsammans med de övriga i gruppen, i olika konstallationer , få reflektera och samtala om livet och själavård utifrån lite olika håll och perspektiv. Samtal som kom nära och har betytt mycket. Tycker också att det är ett bra upplägg att träffas fyra tillfällen under ett år. Ger både tid för processen och är samtidigt görbart för arbetssituationen.          

  Vad skulle du säga till präst- och diakonkollegor som funderar på att gå utbildningen?
  Jag skulle verkligen vilja rekommendera alla mina kollegor att ta tillfället att gå den här fortbildningen. Den ger så otroligt mycket på flera plan. Ett större i rotsystem i vad själavård är och men också  reflektionen kring den egna platsen i detta som själavårdare. Mycket givande!

   

  Peter Persman, kyrkoherde i Själevads församling

  Peter Persman, kyrkoherde i Själevads församling Foto: Björn Westerlund

  Hur kom det sig att du sökte och ville gå fortbildningen? 
  Anledningen att jag sökte till fortbildningen var att jag upplevde vilken utmaning det är. Det fanns områden jag ville förkovra mig inom och reflektera över. Man är ju så ensam i själavårdssituationen.

  Hur var det? Vad har du fått med dig?
  Mycket bra! Reflektionen över mig själv och mitt eget liv har gått som en röd tråd genom fortbildningen. Det har varit en oerhört värdefull påminnelse om att jag aldrig blir färdig utan hela tiden är på väg.       ​

  En resa som är en ständigt pågående process där jag får slå följe med medmänniskor en bit på vägen. Har även fått med mig kunskaper och insikter om själavård både teoretiskt och praktiskt

  Vad skulle du säga till präst- och diakonkollegor som funderar på att gå utbildningen?
  Om du vill fortsätta processen att fördjupas och integreras som människa, kristen och själavårdare så är fortbildningen i själavård en möjlighet du ska ta vara på.

   

  Gunilla Grindefors, diakon i Strömsunds patorat

  Gunilla Grindefors, diakon i Strömsunds patorat Foto: Gunnar Westman

  Hur kom det sig att du sökte och ville gå ufortbildningen?
  Jag tyckte att konceptet såg intressant och tilltalande ut, och jag kände att jag ville ha mer kunskap i ämnet själavård. Att dessutom få reflektera över sin egen tro och Gudsrelation parallellt med spännande föreläsare gjorde att jag blev extra nyfiken. 

  Hur var det? Vad har du fått med dig?
  En mycket bra fortbildning tillsammans med en härlig och trygg grupp i en fin och kontemplativ miljö. Bra litteratur som en kan gå tillbaka till när behov finns.

  Mycket bra föreläsare överlag och bra och varierat upplägg under internaten. Jag känner en annan frihet nu i vad själavård är, att vara medmänniska lite mer än vanligt, starkt förenklat.·       

  Vad skulle du säga till präst- och diakonkollegor som funderar på att gå utbildningen?
  TA  CHANSEN att gå fortbildningen! Jag tror inte att du kommer ångra dig.  

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ola Johansson, Stiftskansliet i Luleå stift
  Skapad
  2020-06-05
  X
  Dokumentid: 1499141- Webid: 21094 - Unitid: 12