Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Verksamhet

  "Vi behöver arbeta tillsammans"

  Foto: Erik Törnlund

  [2020-05-18 14:02]

  Fler kan vara med när fysiska möten blir digitala. Anna Hjälm vill bidra till att fler praktiker kan samverka när utsattheten ökar.

   

  Tre frågor till Anna Hjälm, programansvarig för En värld av grannar om att nätverka online.

   

  Hur har coronapandemin påverkat En värld av grannar?

  Precis som så många andra har vi fått ställa om från fysiska möten till digitala. Vi samlar till online-möten, både engelskspråkiga med deltagare från olika länder i Europa, och enbart svenskspråkiga med praktiker i Sverige.

  Det negativa med online-möten är att vissa av oss kanske tänker bäst när vi verkligen ses, i ett fysiskt rum. Det positiva är att digitala möten öppnar upp för att fler kan delta, även de som annars brukar avstå till exempel för att slippa resa.

  Att många av våra planer måste ställas in och ställas om har också gjort att programmet behöver sträckas ut i tid. Arbetet med En värld av grannar kommer därför att fortsätta fram till våren 2022.

   

  Vad har kommit ut av online-mötena? 

  Vi har fått ta del av många intressanta samarbeten på det lokala planet och märkt att det finns en stor vilja att lära av varandra och sprida idéer. Många praktiker ser att behovet av ”mat och tak” är skriande, inte minst bland gruppen unga. 

  Vi ser att vi går in i en tid med ökad utsatthet för de redan mest utsatta, och ska vi kunna motverka och hantera den utvecklingen behöver vi arbeta tillsammans. I flera samtal har behovet av att samarbeta över religionsgränser i en utsatt tid betonats, men också att det behöver bli bestående samarbeten.

  Vi vill se att den interreligiösa praktiken blir lika självklar som den ekumeniska och har i flera av praktiker-samtalen pratat om hur vi gör den till det nya normala.

  I de europeiska grupperna har mycket av samtalet handlat om att lyssna på varandras berättelser, hur man i olika delar av Europa försöker hantera coronasituationen och hur trosbaserade aktörer arbetar för och med människor på flykt just nu. Delandet är viktigt, det fördjupar vår förståelse av vår omvärld, men stärker oss också – vi är många som envetet arbetar med de här frågorna! 

  Ett tema som vi haft uppe i de europeiska grupperna är också hur människor på flykt porträtteras och stigmatiseras i coronatider och arbetet för människor på flykt försvårats av att stora delar av Europa befunnit sig i karantän.

   

  Vilka kan anmäla sig till En värld av grannars online-möten?

  Grupperna är öppna för alla – bjud gärna med en kollega, eller någon från en annan församling! Vårt mål är att En värld av grannar ska vara ett nätverk för praktiker, alltså personer som är engagerade i och intresserade av interreligiös och ekumenisk praktik.​ 


  Läs mer och anmäl dig till kommande möten. ​


  Redaktör och innehållsansvarig
  Magdalena Wernefeldt, Kommunikationsavdelningen
  Skapad
  2020-05-22
  X
  Dokumentid: 1496737- Webid: 1440083 - Unitid: 2147483617