Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Verksamhet

  Brett spektrum på möte om migration

  Foto: Daniel Bramsell

  [2020-01-28 11:00]

  Just nu befinner sig ett 70-tal särskilt inbjudna deltagare från 15 europeiska länder i Malmö och på mötet ”Keeping our humanity – for we were strangers once”.

  I fokus står några av dagens ödesfrågor: migration, integration och hur religioner kan samverka för ett fredligt och socialt hållbart Europa. 

  Mötet inleddes på måndagkvällen med en ceremoni på Förintelsens minnesdag, 75 år efter befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Med bön, ljuständning, musik och vittnesbörd högtidlighöll judiska, kristna och muslimska representanter minnet av de miljoner som mördades av nazisterna. 

  Varje hatbrott är ett angrepp på vår värdighet 

  Ärkebiskop Antje Jackelén betonade i sitt tal att antisemitismen varken startade 1933, när nazisterna tog makten i Tyskland, eller upphörde vid krigsslutet 1945, och hon påminde också om andra grupper som drabbades av det nazistiska dödsprogrammet, som romer, polacker, homosexuella och handikappade. 

  – Den 27 januari är en dag då vi måste konfrontera och stå upp mot alla ideologier som ifrågasätter mänsklig värdighet. Varje hatbrott är ett angrepp på mänsklig värdighet. Och det är också temat för vår samling de här dagarna: att bevara vår mänsklighet! 

  "The whole system in the room" 

  Under ledning av Sandra Janoff, som utvecklat metoden Future Search, har deltagarna idag börjat arbeta med mötets tema "Keeping our humanity – for we were strangers once” (Att bevara vår mänsklighet – för vi har alla varit främlingar). Metoden bygger på att samla representanter för så många som möjligt av de grupper som är berörda av den fråga som mötet ska behandla. "Getting the whole system together in one room."

  – Jag har aldrig stått framför en grupp som representerar ett så brett spektrum, sa Sandra Janoff när hon introducerade de kommande dagarnas arbete.

  Deltagarna kommer från olika länder, har olika religiös tillhörighet och representerar människor med erfarenhet av flykt, människor som migrerat frivilligt, forskare, politiker, religiösa ledare, media, ungdomar och praktiker. 

  Mötet ingår i programmet En värld av grannar som ärkebiskop Antje Jackelén tagit initiativ till. Mötet ingår i programmet En värld av grannar som ärkebiskop Antje Jackelén tagit initiativ till. ​

  Redaktör och innehållsansvarig
  Magdalena Wernefeldt, Kommunikationsavdelningen
  Skapad
  2020-01-28
  X
  Dokumentid: 1477416- Webid: 1440083 - Unitid: 2147483617