Flerspråkig kyrka

Bok som berör

Foto: Gustaf Hellsing

[2019-07-15 13:43]

På Tornedalingarnas dag 15 juli lyfter vi åter, den efterlängtade samtalsboken om språk, tro och identitet i Tornedalen – "Ette tohtia olla oma itte".

Tornedalen är ett gränsland där olikheterna varit vardag och präglat livet i generationer. I början av 1900-talet drog starka politiska vindar in som medvetet ville försvenska och likrikta människors språk, kultur och identitet i Tornedalen. Försvenskningen kom att sätta djupa sår i många samer och tornedalingar. Svenska kyrkans pådrivande roll i processen väcker idag frågor om ansvar och skuld, men också om försoning och framtid.

Boken utmanar till reflekterande tillbakablickar och gläntar samtidigt på framtidsperspektiv. Tilltron till berättelsen och samtalet har alltid haft en stark ställning i den tornedalska miljön. Det gör det naturligt att tillsammans sätta sig ner för att fundera över språk, tro och identitet och dess betydelse igår, idag och imorgon i Tornedalen.

– Vi behöver samtal och mötas. Vi behöver lyssna till varandras berättelser och dela erfarenheter utan att rätta någons språk,säger Stefan Aro författare till boken. Stefan är själv  uppvuxen i en meänkielispråkig familj i Kaunisvaara.

Boken tar upp såväl historia som nutid. Stefan Aro ser framåt, men blickar också i backspegeln. Han har ägnat mycket tid åt att fundera kring de attityder vi omger oss med. Boken innehåller också ett antal intervjuer av tornedalingar i olika åldrar. De är gjorda av Roland Asplund, journalist.

​Boken är skriven på både svenska och meänkieli och kan ge läsaren nycklar till att förstå sig själv.​

– Jag är oerhört glad och tacksam att författaren Stefan Aro tog på sig detta skrivuppdrag.Han ger i denna bok både en viktig historisk beskrivning av försvenskningsprocessen och samtidigt uppmuntrar han oss till samtal och reflektion där hoppet och en försonad väg vidare in i framtiden blir synlig med sanningen som vägledare, säger biskop Hans Stiglund. Biskop Hans avslutar sin gärning som biskop i Luleå stift söndagen den 27 maj.

– Det är nu det börjar! Nu börjar samtalen, främst i Tornedalen men även i resten av Sverige, tornedalingar finns ju över hela landet. Det här är en angelägen bok och arbetet fortsätter, säger Sigurdur Hafthorsson, handläggare för flerspråkighet på Kyrkokansliet i Uppsala.​

Länk till Luleå stifts intranät.

Se inslagen i SVT

Nordnytt 23/5 kl 18:30 (Inslaget starar 8.55)

Uutiset 24/5 kl 17:45​ (Inslaget starar 4.14)

Boken kostar 150 kronor och ges ut i samarbete med Svenska kyrkan på nationell nivå och Luleå stift. Boken kan beställas i Svenska kyrkans webbshop.​