Luleå stift

Luleå stift har välkomnat 10 nya präster och diakoner

[2019-06-16 15:00]

Det var strålande solsken som mötte de nya medarbetarna som vigdes till tjänst i Svenska kyrkan, söndag den 16 juni.

• Ö.v: Elin Broadhall, Anneli Almqvist, biskop emeritus Hans Stiglund, Martina Lindberg, Ulrika Mottmann. N.v: Gun-Marie Spett Lindgren, Berit Kero Jakobsson, Samuel Hellgren, Lena Selin, Katarina Wedin, Anna-Stina Lind.

Ö.v: Elin Broadhall, Anneli Almqvist, biskop emeritus Hans Stiglund, Martina Lindberg, Ulrika Mottmann. N.v: Gun-Marie Spett Lindgren, Berit Kero Jakobsson, Samuel Hellgren, Lena Selin, Katarina Wedin, Anna-Stina Lind. Foto: Hanna Wallenberg/Luleå stift

• Fullsatt Luleå domkyrka.

Fullsatt Luleå domkyrka. Foto: Hanna Wallenberg/Luleå stift

• The Venerable Ian Bentley, Archedacon of Lynn, vänstiftet Norwich, läste evangelietexten.

The Venerable Ian Bentley, Archedacon of Lynn, vänstiftet Norwich, läste evangelietexten. Foto: Emma Berkman/Luleå stift

• Biskop emeritus Hans Stiglund under vigningstalet.

Biskop emeritus Hans Stiglund under vigningstalet. Foto: Emma Berkman/Luleå stift

• Vigningslöftena avges.

Vigningslöftena avges. Foto: Emma Berkman/Luleå stift

• Överlämning av diakonernas emblem och diakon- och prästbreven.

Överlämning av diakonernas emblem och diakon- och prästbreven. Foto: Emma Berkman/Luleå stift

• Församlingen tar emot de nyvigda som Kristi sändebud med jubel och applåder.

Församlingen tar emot de nyvigda som Kristi sändebud med jubel och applåder. Foto: Hanna Wallenberg/Luleå stift

• Luleå domkyrkas vokalensemble under ledning av Monica Wasberg, tillsammans med Markus Wargh.

Luleå domkyrkas vokalensemble under ledning av Monica Wasberg, tillsammans med Markus Wargh. Foto: Emma Berkman/Luleå stift

Luleå domkyrka var fullsatt och värmen omslöt de tre prästerna och sju diakonerna både bildligt och bokstavligt talat. Vigningsgudstjänsten leddes av biskop emeritus Hans Stiglund, då biskop Åsa Nyström fått förhinder.

Ett rop genom historien, ett älskande fadershjärta

I vigningstalet utgick Hans Stiglund från dagens text ur Gamla testamentet (2 Mos 3:1–15), om Mose som vaktade får åt sin svärfar Jetro.
       – Man kan känna sig som en väldigt liten människa inför ett stort uppdrag, sa Hans Stiglund och talade om att även kandidaterna säkert mött motgångar och fått göra omvägar på sin väg till vigning, precis som Moses gjorde.
       – Gud hör de oskyldigas böner och alla förtvivlans rop. En kyrka som blir lomhörd och döv kan inte vara Kristi kyrka. En kyrka som stänger sina portar för att vara ifred kan inte tjäna Gud, fortsatte Hans Stiglund sedan och avslutade:
       – Vänner, det går ett rop genom historien, det finns ett älskande fadershjärta som slår för dig och för oss alla.

Nya medarbetare till Norrbotten och Västerbotten

Den nyvigda diakonerna och prästerna kommer nu börja arbeta i församlingar i båda länen.

Nya präster

• Berit Kero Jakobsson, för tjänst i Haparanda församling