Luleå stift

Skicka inte e-post via Kbok

E-postfunktionen i Kbok ska inte användas.

E-postfunktionen i Kbok ska inte användas. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

[2019-06-11 08:16]

Funktionen att skicka e-post i Kbok ska inte längre användas, eftersom det inte finns någon möjlighet att kryptera innehållet. Det innebär att fler än den tänkta mottagaren kan ta del av personuppgifter.

För att skydda våra medlemmar är det viktigt att vi har en medvetenhet kring hur vi hanterar personuppgifter. Detta är särskilt viktigt då det handlar om uppgifter som kan avslöja en persons religiösa övertygelse. I och med framväxten av automatiserad behandling och försäljning av personuppgifter och att dataskyddsförordningen infördes, så har ett ökat fokus på personuppgifter också blivit en viktig del av Svenska kyrkans arbete.

E-post är ett problematiskt kommunikationsmedel då det finns en risk att informationen som skickas hamnar hos annan än den avsedda mottagaren. Detta kan orsakas av att du råkar skriva in fel namn i adressrutan, och då vår e-post inte är krypterad finns en risk att alla mellanled (e-postservrar) kan ta del av informationen i e-posten.

Om en kyrklig blankett ska skrivas ut bör den i första hand skickas med vanlig post eller att den hämtas personligen av präst inför den kyrkliga handlingen. Observera att när det gäller blankett för kyrklig handling finns det inget regelkrav att blankett måste skrivas ut.

I Kbok finns i dag en e-postfunktion för att skicka förrättningsblankett för begravning, dop, konfirmation och vigsel, som en bilaga via ett e-postmeddelande. I funktionen finns det ingen möjlighet att kryptera innehållet. Därför ska ni inte längre använda funktionen, den kommer på sikt att tas bort ur Kbok. Vid de tillfällen då e-post måste användas, ska först det känsliga innehållet krypteras med ett lösenord. Påskriven blankett av präst som ska åter till församling för slutregistrering, ska antingen skickas via vanlig post eller lämnas åter till församlingen där den skrevs ut.

Kyrkokansliet har tagit fram en lathund i det fall du som användare är tvungen att skicka en förrättningsblankett för begravning, dop, konfirmation och vigsel, som en bilaga i ett e-postmeddelande. Lathunden beskriver hur du krypterar bilagan med ett lösenord.

Läs på Intranätet och ladda hem lathunden >

Emma Berkman, Stiftskansliet i Luleå stift