Lunchwebbinarie 2021
Magdalenas presentation finns tillgänglig för nerladdning om du vill läsa den igen (PPT)
Utöka redaktionen
Församlingstidning läses av en kvinna i 50-60 års- åldern som har nära relation till kyrkan. Yngre medelålders eller 80- och 90-talister läser tidningen i mycket liten utsträckning. Vilka ingår i ditt redaktionsråd? Involvera ungdomar, unga vuxna från kören eller föräldrar, män och kvinnor i olika åldrar.
Bredda innehållet
Män läser gärna historiska artiklar. Du har kanske något intressant i de kyrkoantikvariska skatterna? Yngre är intresserade av ämnen som berör deras livssituation. Det finns också strategiska val av ämnen för att höja värdet i innehållet för de stora grupper som inte vet vad medlemsavgiften egentligen går till.
Öka innehållets relevans
Var proaktiv! Berätta om saker som församlingen kommer att göra i stället för att rapportera om det som redan hänt. Samverka med lokala föreningar – idrott, kultur, hembygd. Tidningen får kanske helt nya läsare.
Lyft lokala profiler
Gör som lokaltidningen: intervjua och lyft lokala profiler eller kändisar. Är lokaltidningen nedlagd har du en chans att fylla tomrummet.
Satsa på baksidan
Många slänger tidningen utan att ha bläddrat i den. Men på väg till pappersinsamlingen syns fram- eller baksidan. Skriv t ex något om värdet av medlemskap. Vad gör din församling gör för medlemsavgiften?
Välj omslags- och baksidesbilden med omsorg. Välj gärna motiv som attraherar en yngre målgrupp.
Få inspiration från andra församlingstidningar
Martin Garlöv har på sin blogg Livet i Svenska kyrkan sammanställt en i princip heltäckande lista med församlingstidningarnas digitala upplagor. Där kan du hitta inspiration och se hur andra gör.
Lista över församlingstidningar på bloggen Livet i Svenska kyrkan
Har du flera tips! Mejla gärna till kom@svenskakyrkan.se
Titta gärna på filmen om läsvärdesundersökningen där projektledare för Kommunikation som mission, Magdalena Widmark berättar.