Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Strängnäs stift

  Platsen och människan-Konstsymposium

  [2019-03-14 12:31]

  Med anledning av öppningen av 2019 års skulpturfestival i Oxelösund och vid stiftsgården Stjärnholm inbjuder Svenska kyrkan och stiftsgården till ett symposium som vill lyfta konstnärliga, teologiska och samhälleliga perspektiv på platsens betydelse för individ och samhällsgemenskap.

  Våra liv formas i möte med det som omger oss. Inte minst av de platser där vi på olika sätt lever våra liv. Hur kan vi förstå denna relation mellan platsen och människan och vilken är teologins och konstens, stadsplaneringens och arkitekturens betydelse för att utveckla platser som är socialt och existentiellt hållbara?

   

  Om programmet och de medverkande:
  Teologen Ben Quash medverkar i symposiet med en key note på temat platsen och människan. Ben Quash är Professor of Christianity & the Arts vid King’s College London och som forskare, folkbildare och författare engagerad i frågor om teologi och bildkonst, litteratur, drama och musik.

  Konstnären Jonas Dahlberg arbetar i skärningspunkten mellan konst och arkitektur och mellan det djupt personliga och det politiska. 2014 vann han den internationella tävlingen om gestaltning av de nationella minnesmonumenten över offren för terrordåden i Oslo och på Utöya. Han medverkar i ett samtal med Magdalena Malm, direktör Statens konstråd, om bland annat (minnes-)platsens roll och möjligheter: för den enskilda människan, men också för den större gemenskap som ett samhälle utgör.

  Teologen Clara Berg och Max Liljefors, konsthistoriker, talar om platsen och människan med utgångspunkt i forskningsprojektet Öppningar mot det numinösa som syftar till att filosofiskt och idéhistoriskt analysera släktskapet mellan två grundläggande mänskliga erfarenheter – den religiösa och den estetiska.

  Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, Lunds domkyrka, och Åsa Bjerndell från White arkitekter berättar om projektet Råängen, där de genom att arbeta med konst och konstnärliga processer vill ta tillvara grundläggande värden hos en tusen år gammal katedral vid planeringen av en helt ny stadsdel utanför Lund.

  Dessutom:
  Under den skulpturfestival, som invigs i samband med symposiet, kommer konstverk att ställas ut på trettiotalet platser runtom i Oxelösund och vid stiftsgården Stjärnholm. Under lördagen finns möjlighet att delta vid öppningen av skulpturfestivalen på Stjärnholm och artist talks med några av de utställande konstnärerna.

  Bra att veta:


  Deltagaravgift
  : 2 800 kr
  I avgiften ingår logi och samtliga måltider. Möjlighet finns att söka bidrag från Stjärnholms vistelsekassa.
  Anmälan: senast 1 april till josefin.bredberg@svenskakyrkan.se tel. 0152-234 87. Anmäl ev specialkost.
  Kontakt frågor om programmet: Erika Hedenström, 070-316 18 22, erika.hedenstrom@svenskakyrkan.se
  Kontakt praktiska ting: Josefin Bredberg, 0152-234 87, josefin.bredberg@svenskakyrkan.se 

  Välkommen du som på olika sätt arbetar med eller är intresserad av teologi, kultur och konst i kyrkan, offentlig konst, stadsplanering, arkitektur eller är verksam i konstnärliga yrken.​

  Filer för nedladdning
  Redaktör och innehållsansvarig
  Josefin Bredberg, Strängnäs stift
  Skapad
  2019-03-14
  X
  Dokumentid: 1436202- Webid: 28948 - Unitid: 5