Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Malmö pastorat

  Nedtrappning enligt 80/90/100-modellen

  Äldre man och pojke

  Äldre man och pojke Foto: Nestor Rizhniak/Shutterstock

  Här hittar du information om 80/90/100-modellen som gör det möjligt för dig som inte har så långt kvar till pensionen att arbeta mindre fram till du går i pension.

  Arbeta mindre - orka fram till pensionen

  Om du som tillsvidareanställd medarbetare inte har så långt kvar till pensionen finns möjlighet att trappa ner enligt 80/90/100-modellen. Syftet med modellen är att du som äldre medarbetare ska kunna arbeta mindre, för att öka förutsättningarna för att du ska orka arbeta fram till planerad pensionsavgång.

  Att tillämpa modellen är helt frivilligt för både dig som medarbetare och arbetsgivare, det betyder att varken du eller din chef kan kräva en överenskommelse av den andre.

  Tjänstepensionen påverkas inte

  80/90/100-modellen innebär att du kan ansöka om minskad arbetstid till 80 %, men behålla 90 % av din lön och få 100 % tjänstepensionsavsättning. Din tjänstepension påverkas således inte av överenskommelsen utan den tjänstepensionsgrundande lönen är oförändrad.

  Förtydligande
  Enbart inbetalning till tjänstepensionen är på 100 %, inbetalning till allmän pension görs på 90 % av heltidslönen.

  Så här fungerar det

  Modellen gäller under tre år och kan tidigast börja gälla den månad som du fyller 62 år. Som längst kan modellen vara till utgången av den månad du fyller 68 år. Modellen går att använda oavsett om du arbetar heltid eller deltid, dock måste arbetstiden efter arbetstidsminskningen vara minst 50 procent av heltid.
  För att ingå avtalet krävs överenskommelse om pensionsavgång senast tre år efter ingång i 80/90/100.

  Så här ansöker du

  Fyll i blanketten "Ledighetsansökan" ange "Annan orsak - förtydliga" och lämna till din närmaste chef, minst 6 månader innan planerad start. Du får beslut senast 3 månader före start. 

  Ladda ner:
  Riktlinjer 80/90/100​ (Worddokument)
  Ledighetsansökan blankett (Worddokument)

  Redaktör och innehållsansvarig
  Christina Räng, Malmö pastorat
  Uppdaterad
  2020-06-03
  X
  Dokumentid: 1434872- Webid: 45457 - Unitid: 12901