Lunds stift

Historiska museet i Lund firar 100 år med nyinvigning

På det nyinvigda Historiska museet kan man uppleva den fantastiska närvarokänslan i att möta ett mångtusenårigt föremål öga mot öga. Foto: Maria Lundström

[2018-12-04 10:36]

Den första helgen i december öppnade Historiska museet sina portar igen efter närmare ett års renovering och ombyggnad.

- Det känns underbart att äntligen kunna välkomna nya och gamla besökare hit. Vi hoppas att de ska få nya ingångar i våra samlingar, säger Sofia Cinthio, biträdande chef för Historiska museet som är beläget i Lundagård, ett stenkast från domkyrkan.

Museet hyser en unik medeltidsutställning som domineras av kyrklig konst från skånska kyrkor. Här finns ett stort antal träskulpturer i romansk och gotisk stil, däribland den berömda madonnan från Östra Tommarp daterad till omkring år 1300.

Det var professor Otto Rydbeck, en stor estet lidelsefullt intresserad av medeltiden, som samlade in föremålen som kan beskådas på museets första våningsplan. Han reste runt till alla skånska kyrkor och räddade vad som räddas kunde. På den tiden hade dessa skatter inget värde. På vindar och i källare återfann han resterna av den färgsprakande medeltiden, ibland använd som kaffeved.

- Nu har Rydbecks utställning som funnits i 100 år fått en genomgripande restaurering och förbättring och kan leva i 100 år till, berättar museichef Per Karsten. ​

Den nya entrén som blev klar till invigningen är ritad av arkitekten Ole Drachmann. Foto: Maria Lundström

Fint bemötande

Museet har fått en helt ny välkomstvåning och entré i glas, som tydligare signalerar vad som döljer sig i det gamla biskopshuset som stod färdigt på 1840-talet – men dit någon biskop aldrig flyttade in. Universitetet och kyrkan gjorde en rockad, och in på Kraftstorg flyttade istället Zoologiska museet samt institutionerna för fysik och kemi.

Sedan dröjde det till 1918 innan Historiska museet kom till huset – bara ett par månader innan första världskrigets slut, försenat av blockader och strejker.

Vägen till årets nyöppning var inte heller helt rak. Planen var september, exakt 100 år efter inflyttningen på Kraftstorg. Men som vid många andra byggprojekt tillstötte komplikationer och förseningar och de sista veckorna har inneburit många sena kvällar. Lagom till den högtidliga invigningen stod äntligen allt klart.

Redan så här några dagar efter återinvigningen har renoveringen fått ett fint bemötande, säger Sofia Cinthio.

– Det har varit väldigt roligt att se så många nyfikna barn bekanta sig med vår nyöppnade pedagogiska verkstad. Efter trettonhelgen kommer vi att sätta igång med barnaktiviteterna.

Kyrksalen omvandlad

Museet har genomgående fått ny färg på väggarna, ett nytt skyltsystem och ny belysning. Varje enskilt föremål kommer mer till sin rätt och är säkrat med individuell hängning. I den vackra kyrksalen har det möblerats om, kyrkbänkarna har tagits bort till förmån för en mer flexibel lösning med stolar.

Under invigningen spelade Odeums musiker. Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds univeristet, Harald Meller, museichef på Archäologisches Landesmuseum i Halle, Tyskland samt Lena Liepe, professor i bild- och konstvetenskap hörde till talarna.

Innan trumpetfanfarer och fyra kanonskott saluterade återinvigningen, tog museichefen Per Karsten till orda.

Elva miljoner föremål

– När man firar 100 år är det viktigt att fastslå att detta inte är ett avslut – det är nu vår resa börjar. Om jag tittar i kristallkulan de närmaste åren ser jag stora utmaningar, men också möjligheter. Vi har elva miljoner föremål med lika många berättelser, men bara en bråkdel kan visas här.

Per Karstens vision är att kunna bygga ett annex – ett Arkeologins hus som sätter utgrävningar och tvärvetenskap i fokus med de allra mest spännande upptäckterna från istid till nutid.

Text: Maria Lundström och Evelina Lindén Foto: Maria Lundström

Fakta

* Historiska museet vid Lunds universitet är södra Sveriges största museum för arkeologiska fynd – bland annat kyrklig konst och Uppåkra. Det forskningsbaserade museet är en del av Lunds universitets publika verksamheter och har anor från 1700-let.

* Renoveringen, tillbygget och omgestaltningen av den medeltida kyrkliga konsten har kunnat göras tack vare bidrag från den kyrkliga stiftelsen Sodalitum Majus Lundense där biskop Johan Tyrberg är ordförande, Thora Ohlssons stiftelse med flera.

* Till de nya utställningarna hör Hästfolk, som visar det berömda Sösdalafyndet – Europas främsta fynd av ryttarutrustning från järnåldern - samt en exposé i bilder över museets egen historia.

* Öppettiderna är utökade till tisdagar–söndagar klockan 12–17. På torsdagar öppet till klockan 20.

* Passa på att även besöka Domkyrkomuseet, där domkyrkans historia skildras genom praktfulla föremål, bilder och modeller. Entré sker via Historiska museet.

Maria Lundström, Lunds stift
    2019-01-11