Kyrka - idrott

Röster om lokalt samarbete

Hur får man till ett bra samarbete på lokal nivå? Varför ska man samarbeta med idrottsföreningen? Här får du ta del av några olika tankar och erfarenheter från några som börjat hitta samarbetsformer med andra.

Foto: Tommy Hellström

Bo Bakken, som under många år varit drivande i Skattkärrs IF i samarbetet med Väse-Fågelviks församling: - Vår gemenskap med församlingen är viktig och naturlig eftersom vi delar kyrkans värderingar. Vi är mycket glada att kunna ta del av kyrkans kunskaper och att kyrkans personal på ett positivt sätt kan samtala med barnen om rättvisa och rent spel. Det är viktigt, inte minst för att de bilder som sprids från vuxenvärlden i idrottssammanhang ofta talar fel språk. Det är sällan som vi ser flera repriser på elegant spel och snygga klacksparkar i TV. Däremot visas hårda tag och tröjdragningar om och om igen. Det gör samtalen om etik, moral och rättvisa så betydelsefulla.”
    Susanne Skogstam, församlingspedagog:
    – Det är viktigt att alla som är med känner gemenskap och att det vi gör sker med ett stort mått av lekfullhet.
    Ida Hallström Åsman, präst:
    – Svenska Fotbollförbundet och Svenska kyrkan har samma värdegrund. Båda står för fair play, att vara en juste medspelare, och för global solidaritet. Därför är det lätt att samtala om de frågorna inom ramen för fotbollsskolan.

”Att samarbeta med Svenska kyrkan ger många fördelar;
    som idrottsledare kan man få många nya idéer och det är en utmärkt hjälp i arbetet med värdegrundsfrågor och ett roligt inslag för deltagarna i Landslagets Fotbollsskola!
    Patric Eriksson, Smålands Fotbollsförbund

Arne Larsson, Kyrkokansliet i Uppsala