Juridik och kyrkorätt

Verklig huvudman

[2018-01-15 13:27]

Den 1 augusti 2017 trädde lag (2017:631) om registrering av verkliga huvudmän i kraft. Lagen innehåller bland annat bestämmelser om att Bolagsverket ska föra ett register över verkliga huvudmän för i stort sett samtliga juridiska personer i Sverige. Syftet med registret är att exempelvis banker och finanspolis ska kunna ta reda på vem eller vilka som står bakom ett visst företag eller en viss organisation.

Lagen innebär för Svenska kyrkans del att alla församlingar och pastorat, liksom stiften, samfälligheten Gotlands kyrkor, begravningssamfälligheten i Göteborg och trossamfundet på nationell nivå är skyldiga att senast den 1 februari 2018 anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Anmälan måste också göras för stiftelser vilket innebär att en församling/ett pastorat måste göra anmälan även för de stiftelser som den förvaltar. För prästlönetillgångarna krävs ingen anmälan. Mer information om verklig huvudman och instruktion om hur du anmäler hittar du här.

Karin Bohlin, Kyrkokansliet
    Fredrik Nilsson, Juridik och kyrkorätt
    Ansvarig för intranätet Juridik och kyrkorätt
    Migelle Wikström, Juridik och kyrkorätt