Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Diakoni

  Att utveckla hållbar verksamhet för arbetslösa

  Sonja Bjermqvist och Susanne Bodin Nordin på processledarutbildning.

  Sonja Bjermqvist och Susanne Bodin Nordin på processledarutbildning. Foto: Roland Asplund

  [2017-04-04 09:13]

  Hur utvecklar man hållbar diakonal verksamhet för människor i arbetslöshet?
  – Det är bra om vi hittar en gemensam metod i Svenska kyrkan, säger en av deltagarna, diakonen Susanne Bodin Nordin.

  Nyligen höll kyrkokansliet en utbildning för blivande processledare. Deltagarna ska efter utbildningen självständigt kunna leda församlingens diakonala utvecklingsarbete utifrån modellen ”Från idé till handling”. Utbildningen tar bland annat upp metoder för att generera idéer och rigga ny verksamhet samt hur man tänker strategiskt kring denna.

  En av kursdeltagarna är Sonja Bjermqvist, stiftsdiakon i Härnösands stift.

  – Kursen har varit bra och spännande, den tvingar mig att tänka klart och ytterligare problematisera. Jag kommer inte att åka härifrån och ha ett färdigt verktyg med mig. Därför är det bra att vi har en hemuppgift med oss och att vi fortsätter i maj med utbildningen, säger hon.  

  Bra med gemensam metod

   Bredvid henne sitter Susanne Bodin Nordin, diakon i Gävle pastorat. Hon arbetar idag som processledare med Svenska kyrkans diakonipastoral.  

  – Projektmetoden vi jobbar med i kursen är rätt bra, och det är bra om vi hittar en gemensam metod i Svenska kyrkan för att utveckla diakonin på sikt. Det är viktigt att ha ett verktyg och det blir lättare att jämföra.  

  Vad är det viktigaste ni har lärt er under kursen?

  Susanne Bodin Nordin betonar vikten av tålamod.  

  – Det är lätt att hoppa in i aktivitetsfasen, innan vi har hunnit diskutera ”mjukvaran” som diakonisyn, kyrkosyn … Vad är det att vara kyrka? Är det här verkligen vår roll?  

  Sonja Bjermqvist håller med. Det är viktigt att ha tid att reflektera – över diakonipastoralen, FIN.    

  Fokusera på resultat

  – Varför gör vi saker? Den frågan kan vi ställa på alla nivåer. Nu är flyktingarna här och då vill vi göra något för dem. Det är lätt att vi fokuserar på aktiviteter istället för vilket resultat vi vill uppnå. Metoden hjälper oss att vara konkreta, välja rätt nivå.   

  – Om vi som processledare lyckas leda processen rätt tvingar vi medarbetarna att vara konkreta, inte drömma för mycket på förhand, utan ha blanka blad och jobba efter metoden. Det är bra om flera i arbetslaget deltar och tänker tillsammans, gärna också någon som fattar beslut, fortsätter Sonja Bjermqvist.  

  Stärker ledarrollen

  Det är lättare att förankra en verksamhetsidé om vi använder en beprövad metod som är utvecklad av och för Svenska kyrkan, menar Susanne Bodin Nordin.  

  – Det skapar trygghet. Som processledare kan man luta sig mot kompetensen och man får lättare förtroende. Utbildningen stärker ledarrollen för det och dem ska arbeta tillsammans med.     

  Roland Asplund       

  Redaktör
  Innehållsansvarig
  Skapad
  2017-04-04
  X
  Dokumentid: 1331464- Webid: 37984 - Unitid: 2147483410