Arbetsgivarorganisationen

Kränkande särbehandling

Ny webbplats: Information för arbetsgivare finns nu på www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare

Skapad:2022-06-20 11:40:00

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har flyttat all information för arbetsgivare till www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare. Om du behöver hjälp att hitta rätt på den externa webbplatsen, kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Detta intranät kan inte längre uppdateras och informationen här kan därför vara felaktig.

Varmt välkommen till www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare!​

Nedan finns det tidigare innehållet som inte längre uppdateras:

Foto: K Strand Larsson

Kränkande särbehandling definieras som handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap.

Den här typen av händelser är känslomässigt påfrestande, obehagliga och olustiga och kan i värsta fall leda till allvarlig psykisk ohälsa.

Tydliga exempel på kränkande särbehandling är att inte bli hälsad på, bli utfryst, bli orättvist anklagad eller att bli kallad för elaka saker inför andra. Alla ska veta att det inte är acceptabelt att bete sig så mot andra medmänniskor och arbetstagare.

Kan utvecklas till mobbning

Kränkande särbehandling kan i värsta fall utvecklas till mobbning, där någon utsätts för systematiska kränkningar under en längre tid och inte kan försvara sig. Oavsett formen av kränkande särbehandling är det viktigt att tidigt uppmärksamma problemet som ett arbetsmiljöproblem. I detta ingår även olika former av diskriminering, trakasserier och repressalier. Kränkande särbehandling kan även ske via mejl, sms och sociala medier eller fora i övrigt.

Snabblänkar

Skapad:2020-01-30 16:22:00