Församlingar slipar stödet till arbetslösa

Patrik Bångerius och Ola Söderberg talade om att omvandla sekulära medel till andligt kapital. Foto: Anneli Albertsson

[2016-10-26 11:36]

För första gången har Svenska kyrkan haft konferens om församlingarnas arbete med människor i arbetslöshet. Intresset växer och deltagandet på konferensen var också stort.

– Idag ser vi en tudelning av arbetsmarknaden. I reella tal har arbetslösheten sjunkit, men vissa grupper har fortfarande svårt att komma in på arbetsmarknaden, till exempel utrikesfödda, lågutbildade och människor med funktionsnedsättningar, säger Eva Lindström, handläggare för diakonalt utvecklingsarbete på kyrkokansliet i Uppsala och ansvarig för konferensen.

På konferensen blandades föredrag med seminarier med rubriker som: ”Är det kyrkans uppgift att ordna jobb? Att vara både kyrka och civilsamhälle i ett nytt samhällskontrakt. Det du behöver tänka på när det gäller arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor.”

Omvärldskunskap varvades med teologisk reflektion om kyrkans roll som social aktör. Församlingar och andra aktörer från civilsamhället berättade om verksamhet riktat till människor i arbetslöshet.

Gör sånt som inte offentlig sektor gör

– Gör sånt som offentlig sektor inte kan göra. Ni har kompetensen, resurserna och kompassen, menade Filip Wijkström, från Handelshögskolan i Stockholm.

– Är det kyrkans uppgift att bedriva sjukvård? Nej, men i vissa tider har kärleken och den kristna synen på människan krävt det. Hur kan kyrkans uppdrag formuleras i en kontext präglat av utanförskap? funderade Henrik Törnqvist, kyrkoherde i Bergsjöns församling.

– Vi kämpar för att hänga med i folks utveckling och anpassa kraven. Min erfarenhet är att folk mår bra av utmaningar, sa Dirk Kehr, föreståndare Hantverksslussen, Uppsala stadsmission.

Bryta utanförskap

Från Katarina församling i Stockholm berättades om arbetsintegration över kultur- och traditionsgränser i församlingens sociala företag. I Projekt Växthuset vill Skellefteå pastorat tillsammans med Föreningen Urkraft skapa arbetsplatser som ska ge anställning till människor med funktionsnedsättning för att bryta det utanförskap som långvarig arbetslöshet ger.

Konferensen som nyligen hölls i Uppsala missionskyrka arrangerades av projektet Mer än jobb. Projektet vill stärka församlingarna att långsiktigt bedriva verksamhet för arbetslösa i arbete, praktik eller utbildning. Det gäller särskilt verksamhet som möjliggör för nyanlända, unga och personer med funktionsnedsättning att etablera sig i samhället.

2016-10-26