Valwebben

Utbildningar

Precis som till förra kyrkovalet tar Valkansliet fram en serie digitala utbildningar.

Det blir utbildningar där går vi igenom olika moment, allt från valnämndens och valförrättarens/röstmottagarens uppgifter, lokalernas utformning och mycket annat. Praktisk information varvas med personporträtt och övningar.

De digitala e-utbildningarna är ett komplement till stiftens utbildningar.

Det kommer även att tas fram filmer och material som vänder sig till nomineringsgrupper och de röstande.

Utbildningar för Valförrättare och Röstmottagare

Valförrättare och handhavande vallokal

- inkluderar preliminär röstsammanräkning och en filmad manual för Valresultatsystemet (rapportering av det preliminära resultatet)

Kunskapstest Valförrättare finns i anslutning till e-utbildningen i utbildningsportalen.
    Utbildningens längd: 60 minuter + kunskapstestets 15 frågor

• Worddokument Valförrättare - bilder/text för talarmanus/utbildning med samma innehåll som e-utbildning (förutom Valresultatsystemets skärmsinspelade manual) och powerpoint

Röstmottagare samt handhavande av röstningslokal​

Kunskapstest Röstmottagare finns i anslutning till e-utbildningen i utbildningsportalen.​
    Utbildningens längd: 45 minuter + kunskapstestets 15 frågor

----------------

För att vidarebefordra länkarna till personer som ska gå utbildningarna kopiera nedanstående länkar:
    Kyrkoval 2021 Valförrättare och handhavande vallokal https://SvenskaKyrkan.luvit.se/luvitportal/np/templogin.aspx?courseid=5181

Kyrkoval 2021 Röstmottagare och handhavande röstningslokal https://SvenskaKyrkan.luvit.se/luvitportal/np/templogin.aspx?courseid=5190

OBS! När man klickat på ovanstående länkar omvandlas de via utbildningsportalen till andra länkar i webbläsaren. Om man kopierar de nya länkarna och vidarebefordrar blir det fel och utbildningarna är inte längre tillgängliga.​

​------------------

Kunskapstest

De lärande kunskapstesten går även att använda sig av när valnämnden genomför sina utbildningar för valförrättare och röstmottagare.

Intyg utbildning valförrättare/röstmottagar

Som stöd för er i valnämnderna rekommenderas att alla som genomgått e-utbildning och fått godkänt resultat på kunskapstestet​ skriver under ett intyg som sedan lämnas till valnämnden.

Information till valförrättare/röstmottagare om e-utbildning mm

Samlad information till valförrättare och röstmottagare om e-utbildningarna, intyg, tystnadspliktsförbindelsen samt länkar till e-utbildningarna. Dokumentet kan skickas av valnämnden till de personer som ska utbildas till valförrättare och röstmottagare.​

Publicerade e-utbildningar

• Introduktion Kyrkoval 2021 - en generell information till valnämnder och stift
      Utbildningens längd: 15 minuter Valnämndens uppgifter - målgrupp

Det kan komma att produceras ytterligare e-utbildningar.

E-utbildningar - Att tänka på

E-utbildningarna varierar i längd och omfattning. Likaså varierar förkunskaperna hos er i valnämnder och församlingar.

Några saker som kan vara bra att tänka på om man är ovan vid att sitta framför skärmen och gå en utbildning:

• Ha gärna papper och penna tillgängligt för att kunna anteckna frågor och tankar.
    • Finns det möjlighet titta gärna tillsammans med andra. Om inte det är möjligt, boka in en tid där ni efteråt via dator/telefon/fysisk träff går igenom och pratar om utbildningen och de frågor/tankar som kommit upp.
    • Kom ihåg att ta bensträckare
    • Om utbildningen känns lång, titta 10-15 minuter och ta sedan en paus. Alternativt ta ett kapitel i taget.
    • Kom också ihåg att du kan komma tillbaka och gå igenom utbildningen igen.
    • Slå på ljudet för att även höra den inlästa texten.

När man har gått igenom e-utbildningen och sedan kommer tillbaka för att återkomma till en viss sida eller ett visst avsnitt kan det upplevas som svårt att bläddra fram och tillbaka samt tidsödande att behöva vänta in den inlästa ljudfilen.

• Använd gärna menyn uppe till höger och välj det avsnitt du vill titta på.
    • Vill du snabba på/inte lyssna dig igenom hela den inlästa ljudfilen, klicka i slutet av tidslinjen så kommer du fortare framåt.
    Annika Gustafsson, Valwebben
    Malin Wrigstad, Valwebben