Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Webbhjälp

  Infoga bilder och bildspel

  Lathund externwebben – När du ska infoga bilder på en sida kan du välja att antingen infoga en enda bild eller ett bildspel.

  För att kunna infoga bilder behöver dessa vara uppladdade. Se hur du laddar upp bilder för användning på webbplatsen i Lathund för bilder och bildhantering på svenskakyrkan.se.

  Infoga bild

  För att infoga en bild på en sida öppnar du upp sidan för redigering. Sedan klickar du på plustecknet som står för "infoga funktion".

  Välj "Bild" bland alternativen över funktioner.

  Foto: IKON

  ​Du kommer att se en lista över alla de bilder som är uppladdade. Du kan välja filtrera bilderna utifrån webbplats, ämnesområde eller rubrik. Du kan också välja att ladda upp en ny bild från din dator. Om du vill ladda upp en ny bild bör du läsa avsnittet om hur du ska fylla i information om bilden lathund för bilder och bildhantering på svenskakyrkan.se.

  Foto: IKON

  När du har valt bild har du möjlighet att göra inställningar för den infogade bilden och dess metainformation:

  • Bildtext: Om bildtext skrivits till bilden när den laddades upp så syns den här. Du kan skriva en ny bildtext som inte påverkar den som tidigare sparats till bilden. Bildtexten kan också döljas.
  • Länk: Du kan välja att länka bilden till en sida eller en fil.
  • Beskärning: Du har möjlighet att beskära bilden. Detta gör du antingen på fri hand (med formatet "fritt val") eller väljer något av de fördefinierade formaten.
  • Alternativ text: Om alternativ text skrivits till bilden när den laddades upp så syns den här. Du kan skriva en ny alternativ text som inte påverkar den som tidigare sparats till bilden.

  Skillnaden mellan bildtext och alternativ text: Bildtext kopplar redaktionellt ihop bilden med dess sammanhang. Alternativ text förmedlar vad bilden föreställer. Bildtext syns i en vanlig webbläsare, alternativ text läses upp i skärmläsaren (hjälpmedel för synskadade).

  Samma bild, exempel på a) bildtext och b) alternativ text:

  a) "Kaffe med dopp."

  b) "Familj fikar på en strand, i bakgrunden ser man sjön och människor i alla åldrar som leker och badar."

  När du har gjort dina inställningar klickar du på spara! Du kommer då att komma tillbaka till din sida och kunna se hur bilden visas.

  Glöm inte att "Spara" eller "Spara och publicera" sidan om du är nöjd med dina ändringar!

  Infoga ett bildspel

  För att infoga ett bildspel på en sida gör du på samma sätt som steg 1 men väljer istället "Bilder" bland funktionsalternativen.

  Du kommer att komma till en sida där du ska välja varifrån bilderna i ditt bildspel ska hämtas.

  1. Först och främst kommer du att få välja vilken eller vilka webbplatser som bilderna ska hämtas ifrån. Den webbplats som du är inne på kommer att synas i rutan från start. Om du har fler webbplatser som du vill lägga till klickar du på nedåtpilen till höger om rutan och börjar skriva in namnet på din webbplats. Du kan också bocka i rutan för att hämta bilder från underliggande webbplatser om du har några sådana.
    
  2. ​När du har valt webbplats, är det dags att välja vilka ämnesområden som du vill hämta bilderna ifrån. Du kan välja både lokala och gemensamma ämnesområden. ​Tänk på att det är viktigt att du har tilldelat bilderna ett ämnesområde när du laddade upp dem för att de ska kunna hittas nu. Se punkt 3.4 i lathund för bilder och bildhantering.

  3. Slutligen väljer du om du vill att alla de ämnesområden MÅSTE uppfyllas för att bildspelet ska skapas eller om bildspelet ska skapas, även om något av ämnesområdena är tomma. Om du t.ex. har valt ämnesområdet "Blommor" och ämnesområdet "Djur" för ditt bildspel, kommer bildspelet inte att skapas om det saknas djurbilder om du väljer det första alternativet. Om du väljer det andra alternativet kommer det däremot att skapas ett bildspel med bara blombilder, även om det inte finns några bilder inom "djur".​

  ​När du har gjort alla grundinställningar ovan, ska du klicka på nästa flik som är "Sortering".

  I detta steg ​kan du välja hur du vill att bilderna ska sorteras i ditt bildspel. Om du vill att den nyaste bilden ska sorteras först klickar du i "kronologisk ordning". Om du istället vill visa bilderna i bokstavsordning väljer du det andra alternativet. 

  Egen sortering: Denna sortering kräver EN webbplats och minst ett lokalt ämnesområde. Resultatet av filtreringen (webbplats + lokalt ämnesområde) visas om du väljer Egen sortering. Och här kan du både bestämma om bilderna i fråga ska visas i bildspelet och i vilken ordning.

  Sortera genom att dra och släppa bilderna där du vill ha dem. Du avaktiverar (döljer publikt) en bild genom att klicka på raden. De aktiva (publikt synliga) bilderna representeras av vit bock på en grön fylld cirkel. Återaktivera genom att klicka på det igen.

  Om du sparar bildspelet och efter detta skapar/redigerar bilder som passar resultatet för filtreringen kommer dessa att synas (både publikt och inne i admin) men de placeras sist.

  Nu är det dags för den sista fliken som är "visning". Här kan du välja hur ditt bildspel ska se ut genom att välja något av följande visningsalternativ.

  Såhär kommer de olika alternativen att se ut på din webbplats:

  Tänk på att detta alternativ endast är en förhandsgranskning vilket innebär att det är de fem första bilderna som syns i bildspelet. För att kunna bläddra bland alla bilder i bildspelet behöver man öppna bildspelet genom att klicka på symbolen längst upp till höger.

  ​7. Nu har du gjort alla inställningar för ditt bildspel och kan klicka på "spara". Tänk på att du behöver förhandsgranska eller spara och publicera sidan för att bildspelet ska fungera korrekt. 

  Lycka till!

  Redaktör och innehållsansvarig
  Magie Sedaghat, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2021-05-21

  Andras kommentarer:

  • knet\elllund1  2019-02-14 12:27 Anmäl kommentar

   Hej! Bildspelet kan inte rulla automatiskt.

  • Mattias Pettersson  2019-02-14 10:10 Anmäl kommentar

   Lyfter frågan igen!
   Går det att få bildspelet att rulla automatiskt?

  • Pierre Mitran  2018-08-14 10:06 Anmäl kommentar

   Går det att göra ett automatiskt bildspel?

  • Magie Sedaghat  2016-09-06 09:32 Anmäl kommentar

   @Pia Andersson: Jag tror att du tänker på en s.k. "bildkarusell". Sådana förekom ganska ofta på nätet ett tag och i de så brukar bildspelen rulla själva. Men ett bildspel behöver alltså inte rulla själv och gör det inte i nya CS. Bildkaruseller blev som sagt väldigt populära ett tag men populariteten har avtagit, inte minst eftersom de inte är så användarvänliga och det visade sig att användare inte tog till sig informationen i bildkaruseller i lika stor utsträckning som information som presenterades på andra sätt.

   @Jerry Olsson: Tillagt!

  • Pia Andersson  2016-09-05 14:11 Anmäl kommentar

   Jag vet inte om jag tänker fel men ett bildspel ska väl rulla bilder själv? Det kan alltså inte nya cs? /pia

  • Jerry Olsson  2016-02-19 13:56 Anmäl kommentar

   Kanske ändå ska skriva här att det bara är fem bilder som syns när man testar bildspel i det nya. Men informationen kanske finns på något ställe som jag inte hittar?

  X
  Dokumentid: 1265480- Webid: 129951 - Unitid: 2147483318