Ett fel uppstod.

Svenska kyrkan och coronapandemin

Här hittar du en sammanställning av de regler och riktlinjer som gäller just nu med anledning av pandemin – och hur de påverkar verksamheten i Svenska kyrkan.

Uppdaterad 15 juni

Regler och riktlinjer från regering och myndigheter

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Från och med 1 juni

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är grundregeln 8 deltagare exklusive personal, och 20 deltagare exklusive personal vid begravningsgudstjänster. Under vissa förutsättningar kan man vara fler:

• 50 deltagare vid tillställningar inomhus med anvisad sittplats och när lokalen tillåter det.
    • 100 deltagare vid tillställningar utomhus.
    • 500 deltagare vid tillställningar utomhus med anvisad sittplats.

Folkhälsomyndigheten kan fortfarande besluta om ett lägre antal deltagare i en region om smittläget kräver det. Det sker i sådana fall i samråd med regionerna.

Barn och unga

Barn och ungdomar födda 2002 och senare får delta i organiserad idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter, både inomhus och utomhus.
    Om idrott, träning och läger på krisinformation.se.

Det är tillåtet att anordna läger, så länge de kan genomföras på ett smittsäkert sätt.
    Rekommendationer för dig som ska anordna läger.

Arbetsgivarfrågor​

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation bevakar löpande arbetsgivarfrågor med anledning av covid-19.​

Regeringens plan för att avveckla restriktionerna

Regeringen planerar att avveckla coronarestriktionerna i fem steg, beroende på hur smittläget utvecklar sig:

1. 1 juni – till exempel nya deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
    2. 1 juli – till exempel höjt deltagartak för privata sammankomster. Ännu ett steg införs för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
    3. 15 juli – regleringar som begränsar kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort.
    4. September (datum är inte bestämt ännu) – deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort.
    5. Inget datum bestämt – kvarvarande restriktioner lyfts.

Läs mer om vad som ingår i de fem stegen på regeringen.se.

Coronainformation från myndigheter och regioner

Folkhälsomyndigheten

Krisinformation

Föreslår att kvadratmeterregeln ska gälla för religiösa sammankomster
    Svenska kyrkans nationella nivå har nyligen lämnat svar på regeringens remiss om fortsatt pandemilag samt lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.
    2021-04-22 11:25
    Svenska kyrkan yttrar sig om regeringens förslag till begränsningförordning och om tillfälliga nedstängningar
    2021-02-26 17:00
    Aktiviteter för gymnasieungdomar kan återupptas
    Regeringen meddelar att idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för ungdomar, födda 2002 och senare, kan återupptas.
    2021-02-05 16:44
    1 2 3 4 5  ... < >