Ett fel uppstod.

Svenska kyrkan och coronapandemin

Här hittar du en sammanställning av de restriktioner och förbud, råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin – och hur de påverkar verksamheten i Svenska kyrkan.

Uppdaterad 24 mars

Information från myndigheter och regioner

Lagstadgade restriktioner och förbud

Max åtta får träffas – 20 vid begravning.

Max åtta personer exklusive personal får träffas vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata tillställningar i lokaler utanför det egna hemmet – till exempel i kyrkor och församlingshem. Vid begravningar får 20 personer exklusive personal delta. Om lokala och regionala föreskrifter tillåter det, är det också möjligt för församlingar att genomföra fysiska träffar för barn och unga födda 2002 och senare.

Så här påverkas Svenska kyrkan

På Folkhälsomyndigheten finns stöd för arrangörer som ska göra en riskbedömning:

Råd och rekommendationer

De nationella råden

Alla i Sverige ska följa de nationella råden om att till exempel stanna hemma vid symtom, begränsa nya nära kontakter och arbeta hemifrån.

Barn och unga

Regeringen uppmanar kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet stängd. Det gäller till exempel idrottshallar och gym. Undantag görs för barn och ungdomar födda 2002 och senare som får delta i organiserad idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter både inomhus och utomhus.

Biskoparnas rekommendationer till församlingarna

Svenska kyrkan fortsätter att ha öppet så långt det är möjligt och genomför gudstjänster, konserter och verksamhet på coronasäkra sätt.

Svenska kyrkans biskopar ger följande rekommendationer till församlingarna:

• Värna den diakonala omsorgen.
    • Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, digitalt, eller fysiskt med max 8 personer närvarande, exklusive medverkande. Medverkande utöver de åtta bör innefatta så få personer som möjligt.
    • Ge fortsatt möjlighet till dop och vigsel, med max 8 personer närvarande, exklusive medverkande. Medverkande utöver de åtta bör innefatta så få personer som möjligt.Håll kontakt med de som av olika skäl vill skjuta upp.
    • Ge fortsatt möjlighet till begravning med max 20 personer närvarande exklusive medverkande. Medverkande utöver de 20 bör innefatta så få personer som möjligt.
    • Håll kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån.
    • Låt kyrkklockor ringa vid gudstjänsttid som en maning till bön.​

Nyheter

Svenska kyrkan yttrar sig om regeringens förslag till begränsningförordning och om tillfälliga nedstängningar
    2021-02-26 17:00
    Aktiviteter för gymnasieungdomar kan återupptas
    Regeringen meddelar att idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för ungdomar, födda 2002 och senare, kan återupptas.
    2021-02-05 16:44
    Kollekt vid digitala gudstjänster
    Kollekten är en del av gudstjänsten och ska ingå när så är möjligt, också vid digitala gudstjänster.
    2021-01-28 18:24
    1 2 3 4 5  ... < >