Barnkonsekvensanalys

Barnet har en särställning i kyrkan och därför ska vi alltid göra en barnkonsekvensanalys innan vi fattar beslut. Det gäller samtliga tre nivåer inom Svenska kyrkan. Här hittar du en digital handbok och fakta, tips och idéer om hur du kan arbeta med barnkonsekvensanalysen.

Digital handbok uppdelad i kapitel

Barn och ungas röster om kyrkan

I Västerås pastorat gjordes i år en konsultation för att samla in barns reaktioner och tankar. Teman var Barnets situation och livsvillkor - Mötesplats - Gudstjänst och andaktsliv - Tillgänglighet. Ett 30-tal barn och ungdomar samt deras vårdnadshavare medverkade vid tre olika tillfällen i barnkonsultationen.

Västeråsrapport BKA

"Ett beslut som gör oss rätt unika"

– Kyrkomötet har beslutat att kyrkan ska göra barnkonsekvensanalys i stort sett på alla beslutsnivåer. Att vi som stor organisation gör detta gör oss rätt unika, säger Peter Ekman, som tagit fram en ny handbok i barnkonsekvensanalys för intranätet.

Läs mer om den nya handboken

Svenska Kyrkans unga utbildar

Vad är skillnaden mellan att få vara med och att vara delaktig? Det är en av frågorna i Svenska Kyrkans Ungas utbildning om barnkonsekvensanalys. En utbildning med syfte att barn och unga ska få ta plats och bestämma i frågor som rör dem, i sin lokala församling.

Svenska Kyrkans Unga​

Rickard Källgren, Kommunikationsavdelningen