Utbildningar arbetsrätt och lön

Utbildningarna inom arbetsrätt och lön utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Arbetsgivarfrågor för förtroendevalda
    Ny som förtroendevald i Svenska kyrkan? Då är detta en av de viktigaste utbildningarna för dig. Arbetsrättslig lagstiftning och kollektivavtalen gås igenom.
    Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 1
    Vill du bli en ännu bättre arbetsgivare? När du vet mer om lagar och Svenska kyrkans kollektivavtal underlättar det arbetet på hemmaplan. Du undviker också att hamna i konfliktsituationer genom att du är säker på vad som gäller. Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 1 handlar om vårt arbetsrättsliga system med lagar, kollektivavtal och möjligheter till lokala alternativ.
    Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 2
    Arbetsgivare inom Svenska kyrkan ställs inför många svåra bedömningar: Vad innebär arbetsgivarens arbetsledningsrätt? Hur förhåller sig kyrkoordningen till lagstiftningen? När utgör misskötsamhet eller sjukdom skäl för uppsägning? Kan jag vid rekrytering kräva medlemskap i Svenska kyrkan? Utbildningen Arbetsrätt i Svenska kyrkan – steg 2 utgör en fristående fortsättning på steg 1. Under två dagar genomgås centrala frågor som en arbetsgivare måste hantera korrekt för att undgå tvister och skadestånd.
    Arbetstider och schemaläggning
    Som arbetsgivare finns det ett antal arbetstidsregler att förhålla sig till i såväl lag som kollektivavtal. På endagsutbildningen Arbetstider och schemaläggning lär du dig vilka möjligheter reglerna ger, och vilka begränsningar som finns. Rätt använda blir arbetstidsreglerna ett verktyg för dig som arbetsgivare i verksamhetsplaneringen
    Grundläggande lönebestämmelser
    Om du är ny lönehandläggare får du i denna utbildning grundläggande kännedom om lönebestämmelserna i Kyrkans AB. Som attesterande chef ska du efter denna utbildning känna dig trygg med att de löneunderlag du hanterar är riktiga.
    Introduktion till arbetsrätten i Svenska kyrkan (e-utbildning)
    Denna e-utbildning ger dig grunderna i den svenska arbetsrätten. Efter genomförd utbildning vet du hur den arbetsrättsliga lagstiftningen fungerar och hur arbetsrätten i Svenska kyrkan påverkas av Svenska kyrkans avtal inom några viktiga områden.
    Löneberäkning
    Lönebestämmelser och allmänna anställningsförmåner i kollektivavtal upplevs ofta som mycket komplicerade. I denna utbildning klargörs lönebestämmelser i Kyrkans AB – Allmänna bestämmelser.
    Lönekartläggning
    Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, säger diskrimineringslagen. Därför är alla arbetsgivare i Sverige, oavsett storlek, skyldiga att göra en lönekartläggning varje år. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har ett eget verktyg och en metod för detta som du lär dig på den här utbildningen.
    Löneprocessen – så gör du (inspelat webbinarium)
    Mari Burell, Sten Lycke och Gunnar Fast visar hur du ska agera för att processen ska gå så enkelt och professionellt som möjligt och vara i enlighet med Svenska kyrkans avtal.
    MBL - det arbetsgivaren ska kunna
    Bestämmelser om inflytande på arbetsplatsen för arbetstagare finns framför allt i MBL. Utbildningen ger en tydlig redogörelse för förhandlingar och information samt går igenom andra för arbetsgivaren centrala frågor.
    MBL-förhandling – så går det till (e-utbildning)
    E-utbildningen MBL-förhandling – så går det till går igenom grunderna i medbestämmandelagen. Chefsjurist Robert Svec och arbetsrättsjurist Per-Göran Forsberg lär ut de viktigaste begreppen och hur du som arbetsgivare ska hantera MBL-förhandlingar. Utbildningen består av text och film samt ett antal övningar. Du har tillgång till utbildningen i 12 månader och genomför den vid din egen dator eller surfplatta när det passar dig.
    Rättvisa löner – metod för lönekartläggning (e-utbildning)
    E-utbildning som lär dig grunderna i lönekartläggning på mindre än trettio minuter. Kursledare Mari Burell lotsar dig igenom de olika stegen i metoden. Gå utbildningen var du vill, när du vill! Enkelt och effektivt!
    Sätta lön
    Att sätta lön kan vara svårt, men lönebildning är viktig såväl för utvecklingen av verksamheten som för styrningen av medarbetarna. På utbildningen Sätta lön får du lära dig hela processen, från lönepolitik och bedömning till fackliga förhandlingar och samtal med medarbetarna.

För dig som är förtroendevald rekommenderar vi följande utbildningar inom arbetsrätt: ​

Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 1
    Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 2

För dig som är förtroendevald rekommenderar vi följande utbildningar inom lön: ​

Lönekartläggning

Uppdragsutbildning

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation anordnar även uppdragsutbildningar som skräddarsys efter beställarens behov och önskemål.

Kontakta utbildning.arbetsgivare@svenskakyrkan.se om du vill veta mer!​ ​​

2021-03-23