Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 1
    Vill du bli en ännu bättre arbetsgivare? När du vet mer om lagar och Svenska kyrkans kollektivavtal underlättar det arbetet på hemmaplan. Du undviker också att hamna i konfliktsituationer genom att du är säker på vad som gäller. Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 1 handlar om vårt arbetsrättsliga system med lagar, kollektivavtal och möjligheter till lokala alternativ.
    Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 2
    Arbetsgivare inom Svenska kyrkan ställs inför många svåra bedömningar: Vad innebär arbetsgivarens arbetsledningsrätt? Hur förhåller sig kyrkoordningen till lagstiftningen? När utgör misskötsamhet eller sjukdom skäl för uppsägning? Kan jag vid rekrytering kräva medlemskap i Svenska kyrkan? Utbildningen Arbetsrätt i Svenska kyrkan – steg 2 utgör en fristående fortsättning på steg 1. Under två dagar genomgås centrala frågor som en arbetsgivare måste hantera korrekt för att undgå tvister och skadestånd.
    Arbetstider och schemaläggning
    Som arbetsgivare finns det ett antal arbetstidsregler att förhålla sig till i såväl lag som kollektivavtal. På endagsutbildningen Arbetstider och schemaläggning lär du dig vilka möjligheter reglerna ger, och vilka begränsningar som finns. Rätt använda blir arbetstidsreglerna ett verktyg för dig som arbetsgivare i verksamhetsplaneringen
    Förebygg och hantera misskötsel - praktisk hantering i dialog
    Vill du lära dig mer om att hantera misskötsel, vad gäller arbetsrättsligt och hur gör man när det inträffar? Är det möjligt att förebygga? Vill du dessutom kunna dela erfarenheter med andra och reflektera kring detta?
    Introduktion till arbetsrätten i Svenska kyrkan (e-utbildning)
    Denna e-utbildning ger dig grunderna i den svenska arbetsrätten. Efter genomförd utbildning vet du hur den arbetsrättsliga lagstiftningen fungerar och hur arbetsrätten i Svenska kyrkan påverkas av Svenska kyrkans avtal inom några viktiga områden.
    MBL - det arbetsgivaren ska kunna
    Bestämmelser om inflytande på arbetsplatsen för arbetstagare finns framför allt i MBL. Utbildningen ger en tydlig redogörelse för förhandlingar och information samt går igenom andra för arbetsgivaren centrala frågor.
    MBL-förhandling – så går det till (e-utbildning)
    E-utbildningen MBL-förhandling – så går det till går igenom grunderna i medbestämmandelagen. Chefsjurist Robert Svec och arbetsrättsjurist Per-Göran Forsberg lär ut de viktigaste begreppen och hur du som arbetsgivare ska hantera MBL-förhandlingar. Utbildningen består av text och film samt ett antal övningar. Du har tillgång till utbildningen i 12 månader och genomför den vid din egen dator eller surfplatta när det passar dig.

För dig som är förtroendevald rekommenderar vi följande utbildningar inom arbetsrätt: ​

Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 1
    Arbetsrätt i Svenska kyrkan, steg 2

Uppdragsutbildning

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation anordnar även uppdragsutbildningar som skräddarsys efter beställarens behov och önskemål.

Kontakta utbildning.arbetsgivare@svenskakyrkan.se om du vill veta mer!​ ​​