Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Arbetsgivarorganisationen

  Om tillbud och olyckor

  När en arbetstagare blir skadad på arbetet, eller på väg till eller från arbetsplatsen, ska en arbetsskadeanmälan göras.

  Man skiljer på olyckor och tillbud. En olycka är när någon har blivit skadad och ett tillbud är när någon höll på att bli skadad. En olycka är "aj" och ett tillbud är "oj". 

  När ska arbetsskadeanmälan göras?

   När en arbetstagare blir skadad på arbetet, eller på väg till eller från arbetsplatsen, ska en arbetsskadeanmälan göras. Arbetsskadeanmälan är ett underlag för statistiken om arbetsskador och nödvändig för den enskilde om olyckan skulle leda till en försäkringsfråga. Allvarliga olyckor, tillbud och dödsfall ska också anmälas. Både arbetsskadeanmälan och anmälan om allvarliga olyckor och tillbud görs via en gemensam webbtjänst. Se länk till höger.

  Sjukdom och eventuellt samband med arbetet ska utredas

  Om en medarbetare blir sjuk ska arbetsgivaren utreda vad orsaken var och om det finns något samband mellan arbete och sjukdomen. I det fallet det finns ett samband ska arbetsgivaren vidta åtgärder för den det gäller men också se till att det inte kan drabba någon annan.

  Granska och utred olyckor och tillbud för att förebygga

  Genom att granska och utreda alla tillbud och olyckor vinns kunskap som kan användas till att förebygga att olyckan händer igen eller att fler råkar ut för samma sak. Tänk på att detta gäller alla typer av skador, oavsett om de uppstått på grund av en maskin eller dåligt samarbete. 

  Det kan vara svårt att komma igång med tillbudsrapporteringen på arbetsplatsen men det lönar sig att lägga ner energi på det. En bra tillbudsrapportering ger stora möjligheter att upptäcka risker tidigt och därmed kunna förebygga olyckor och ohälsa.

  En av anledningarna till att det är svårt att få medarbetare att anmäla tillbud är att man tycker att det var så lite, ingen blev skadad och det var mitt eget fel. Ett tillåtande klimat är viktigt och sättet att anmäla tillbud på ska vara enkelt.

  Snabblänkar

  Skapad:2020-01-30 16:22:00

   

   

   

   

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Redaktionen Arbetsgivarorganisationen, Arbetsgivarorganisationen
  Uppdaterad
  2022-04-28
  X
  Dokumentid: 27394- Webid: 39109 - Unitid: 2147483406