Medbestämmande – MBL

Bestämmelserna om inflytandet på arbetsplatsen för arbetstagarna finns framför allt i lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Enligt MBL har arbetsgivaren att vid beslut om viktigare förändringar i verksamheten och av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare att ta initiativ till förhandling med den fackliga organisationen. Till förhandlingsskyldigheten kopplas också en skyldighet för arbetsgivaren att vänta med sitt beslut till dess förhandlingarna är avslutade.

I MBL finns även en aktiv skyldighet för arbetsgivaren att informera den fackliga organisationen om hur verksamheten utvecklas i stort samt om riktlinjerna för personalpolitiken. Vidare ges facket rätt att ta del av handlingar och dokument som arbetsgivaren har.

Läs mer om medbestämmande i webbhandboken Vera.