Lön

Kyrkans löneavtal förutsätter att arbetsgivaren lokalt tar ställning till hur lönen fastställs, utrymmet för löneökningar och övergripande prioriteringar.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tecknar löneavtal med centrala fackliga organisationer. Avtalen ger varje arbetsgivare möjlighet att bestämma lönen i sina respektive verksamheter. Arbetsgivarorganisationen skapar således ett ramverk för den lokala lönebildningen.

Syftet med löneavtalet är att lönebildningen ska bidra till att arbetsgivaren når sina verksamhetsmål. Utgångspunkten är att lönen ska vara individuell och differentierad.

Löneavtalen anger fast löneökningsnivå och en lägsta löneökningsnivå. Det finns inga individuellt garanterade löneökningar eller angivna lönenivåer, förutom lägstalöner för 18-åringar. Varje arbetsgivare tar ställning till löner och löneökningar när de individuella lönerna ska bestämmas.

Lönepolitiken och kriterierna för lönesättningen är viktiga verktyg för att stimulera till förbättring av verksamheten, liksom för att rekrytera, motivera och behålla medarbetare. För att den lokala lönebildningen ska nå framgång behöver varje arbetsgivare ta ställning till bland annat önskvärd lönestruktur och löneökningsbehov.

Partsgemensam broschyr om löneprocessen i Svenska kyrkan

Läs mer om lön i webbhandboken Vera