Ledighet

Detta intranät kan inte längre uppdateras och informationen här kan därför vara felaktig.

En rad arbetsrättsliga lagar reglerar arbetstagarens rätt till ledighet, såsom semester, föräldraledighet och studieledighet. Fackliga förtroendemän har också viss rätt till ledighet.

Inom Svenska kyrkan finns omfattande regler i kollektivavtalets allmänna bestämmelser som utgör undantag från eller komplement till lagstiftningen framförallt beträffande semesterledighet, ledighet på grund av sjukdom och föräldraledighet. Dessutom finns särskilda regler i AB om ledighet och eventuella ersättningar som arbetstagaren kan vara berättigad till i samband med sådan ledighet vad avser civil- och värnplikt, offentliga uppdrag samt enskilda angelägenheter.

Läs mer om ledighet i webbhandboken Vera. Där finns också mallar och andra verktyg.