Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag (blandat lärande online)

Utbildningen Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag vänder sig till dig som är ordförande eller vice ordförande i ett kyrkoråd. Utbildningen är också öppen för dig som är kyrkoherde om din kyrkorådsordförande är anmäld.

Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag tar sin utgångspunkt i sammanhanget, uppdraget och rollen. Oavsett om du har tidigare erfarenhet eller är helt ny i rollen är intentionen att du ska berikas och stärkas i ditt uppdrag - till kyrkans bästa.

Se kortfilmen på en minut som beskriver utbildningen.​

Avsnitt 1: Kallelse och rollförståelse

I mitten finns du, kallad av Gud och i ett specifikt uppdrag, en särskild roll!

Avsnitt 2: Svenska kyrkans sammanhang och organisering

Det större sammanhanget du verkar i.

Avsnitt 3: Kyrkorådet som styrelse

Det mer direkta sammanhanget du står i, med specifikt ansvar och specifika uppgifter.

Avsnitt 4: Gemensamt uppdrag

Delat ansvar - den konstruktion som är alldeles unik för Svenska kyrkan.

Avsnitt 5: Styra leda

Relationen till Kyrkoherden - en av dina viktigaste uppgifter.

Avsnitt 6: Strategi, beslut och uppföljning

Styrelsens verktyg.

Avsnitt 7: Mötesledning

Själva hantverket i ordförandeskapet.

Fördjupningar

Under respektive avsnitt finns frågor för reflektion samt fördjupningar i form av exempelvis webbinarium, film, samtalsfrågor och text- och bildpresentationer. I samband med utbildningen får du även tips på litteratur, webbsidor mm.

Aktuella webbinarier

• 16 februari 2022 kl. 16.00-18.00,
      Kyrkoråd – om styrelseuppdraget, arbetsordning och delegation - under avsnitt 3: Kyrkorådet som styrelse
    • 7 mars 2022 kl. 10.00-11.30 eller 28 april kl. 16.00-17.30,
      Kyrkoherdens ställning – under avsnitt 5: Styra och leda
    • 28 mars 2022 kl. 16.00–17.30,
      Formalia för kyrkoråd – under avsnitt 7: Mötesledning

I anmälan till utbildningen ombedes du att boka webbinarier som du vill delta på!

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som är ordförande eller vice ordförande i ett kyrkoråd. Utbildningen är också öppen för dig som är kyrkoherde om din kyrkorådsordförande är anmäld.

Kursmål

Målet med ​Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag är att berika och stärka dig i rollen som ordförande för kyrkoråd så att du kan utföra ditt uppdrag för kyrkans bästa.

Anmäl dig här.

Utbildningen kostar 750 kr exklusive moms.

Mer om utbildningen

Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från alla tretton stift, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Sensus och Verbum. Innehållet utgår från centrala teman som är formulerade av erfarna kyrkorådsordförande från hela landet.

Utbildningen sker online och innehåller blandat lärande i form av exempelvis webbinarium (som du bokar in dig på - se tider ovan), film, samtalsfrågor och text- och bildpresentationer.
    De sju huvudavsnitten med tillförande reflektionsfrågor tar ca 3h 40 minuter att genomföra. Fördjupningarna är av olika karaktär, vissa tar några minuter att fullborda andra upp till två timmar. Det fungerar utmärkt att dela upp genomförandet av utbildningen till flera tidpunkter och gå tillbaka till olika delar och repetera.

Kontaktuppgifter

Om du har frågor om utbildningens innehåll och upplägg, är du välkommen att kontakta:

Om du har praktiska frågor, kontakta utbildning.arbetsgivare@svenskakyrkan.se eller ring 08-737 70 00.​

Logotyper Svenska kyrkan, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Sensus och Verbum