Kyrkorådet som arbetsgivare

Kyrkorådet är styrelse i församlingen/pastoratet, vilket innebär att kyrkorådet är arbetsgivare för de anställda.

Att vara arbetsgivare innebär att kyrkorådet ska ta ansvar ur ett arbetsrättsligt perspektiv, liksom för arbetsmiljön. Arbetsgivarens skyldigheter är mycket omfattande – alla lagar och regler i lag och kollektivavtal måste följas. Dessutom ska arbetsgivaren skapa en bra personalpolitik för att attrahera, behålla och utveckla medarbetare i syfte att utveckla verksamheten och utföra församlingens grundläggande uppgift.

Kyrkorådet måste ha de nödvändiga kunskaperna för att ta sitt ansvar som arbetsgivare. Att inte göra det kan få konsekvenser: skadestånd, föreläggande, vite eller till och med fängelse. Det är därför viktigt att noga ta reda på sina skyldigheter enligt lag och kollektivavtal. Exempelvis kan ordförande och vice ordförande gå arbetsgivarorganisationens utbildningar för förtroendevalda.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation finns alltid tillgängliga för Svenska kyrkans arbetsgivare. Ta i första hand kontakt med er regionala förhandlare/rådgivare eller hör av er till jouren för avtal och arbetsrätt.

Uppdaterad information om arbetsgivarfrågor finns dygnet runt i VERA - webbaserad handbok i arbetsgivarfrågor

2020-11-13