Fackliga förtroendemän

Lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen innehåller grundläggande regler om den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. Av särskild betydelse är reglerna om facklig förtroendemans rätt till ledighet för att utföra sina fackliga uppdrag och rätten – under vissa förutsättningar – till bibehållna anställningsförmåner. I förtroendemannalagen finns även bestämmelser som skyddar förtroendemännen i deras uppdrag och som har till syfte att underlätta den fackliga verksamheten.

Inom Svenska kyrkan har parterna även tecknat det Personalpolitiska utvecklingsavtalet (PU-avtalet). Detta kollektivavtal innehåller i kap 8 regler som kompletterar förtroendemannalagens bestämmelser. Reglerna i PU-avtalet bestämmer huvudsakligen under vilka förutsättningar som regional facklig förtroendeman har rätt till betald ledighet utanför sin egen arbetsplats, d v s frågor som ligger vid sidan om förtroendemannalagens tillämpningsområde.

Läs mer om fackliga förtroendemän i webbhandboken Vera.