Chefen som arbetsgivarföreträdare

Du som är chef eller arbetsledare företräder kyrkorådet som arbetsgivare. Du kan också vara arbetsgivarföreträdare även om du inte är chef, exempelvis om du arbetar med HR-frågor.

Vilka ansvar och befogenheter du har, beror på din roll och vad som har delegerats till dig. I Svenska kyrkans församlingar och pastorat är det alltid kyrkoherden som leder verksamheten och är högsta chef.

I dialogen med arbetstagarna, exempelvis i löneförhandlingar, företräder du alltid arbetsgivarens intressen och agerar i linje med den personalpolitik som arbetsgivaren har bestämt. Det betyder att du ibland inte kommer att vara helt överens med de medarbetare som du arbetsleder. Det ingår i rollen och är en naturlig del av samarbetet på en arbetsplats.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations förhandlare/rådgivare finns alltid tillgängliga för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare som behöver stöd. Vi samverkar också med arbetstagarorganisationerna för att främja en hållbar arbetsmiljö och minska risken för missförstånd och konflikter, exempelvis genom de partsgemensamma materialen Stödmaterial organisatorisk och social arbetsmiljöoch Löneprocessen inom Svenska kyrkan.