Fairtrade i kyrkan

I Svenska kyrkans församlingar finns många engagerade för rättvis handel och Fairtrade.

I barngrupper, i konfirmandundervisningen, vid kyrkkaffet och i många andra av församlingens verksamheter vill man välja rättvist handlade produkter. Att välja rättvis handel och Fairtrade är ett konkret och aktivt sätt att bidra till bättre livsvillkor för människor i länder med utbredd fattigdom.

Act ​Svenska kyrkan vill uppmuntra och underlätta för församlingar att engagera sig i Fairtrade i sin egen verksamhet. Därför uppdaterar vi vår verktygslåda för Fairtrade under sommaren 2020. I höst hittar ni igen inspiration, information och tips för att lära mer om rättvis handel och Fairtrade och aktuellt material som passar att använda i församlingens olika verksamheter. Ny verktygslåda publiceras 31 augusti 2020.

Kyrka för Fairtrade

Diplomeringen utfasas – engagemanget utvecklas!

I 11 år har diplomeringen Kyrka för Fairtrade funnits. I det ekumeniska initiativet har vi sett hur hundratals församlingar från flera samfund i hela Sverige har engagerat sig för rättvis handel, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling genom diplomeringen.

När Sveriges kristna råd beslutade att samordningen av denna verksamhet inte längre kan ske i den form det haft där inleddes en period av genomlysning och utvärdering för att hitta vägen framåt. I detta arbete har styrgruppen kontaktat bl a alla diplomerade församlingar. Styrgruppen tog sedan beslut 31 mars att diplomeringen Kyrka för Fairtrade ska fasas ut i 2021. Beslutet beror dels på de svar vi fick från er i enkäten, och dels på diskussioner inom de samverkande kyrkorna om vad som är mest ändamålsenligt för engagemanget.

Diplomeringen upplevs i många fall inte längre lika viktig. Det finns inte resurser att utveckla och skala upp den sammanhållande verksamheten kring diplomering. Paraplyn behövs inte längre, vilket gör att det är mer produktivt att inte ta ut en administrationsavgift och istället låta er hitta nya sätt att organisera er på om det önskas. Vi vill gärna bidra med ett smörgåsbord av stöd att få vidare!

Vi kommer fortsätta tipsa om sätt som ni formellt kan fortsätta engagemanget även om själva diplomeringen utgår. Genom Fairtrade Sverige, Fair Trade Återförsäljarna, Miljödiplomering för hållbar utveckling och initiativet Grön Kyrka finns redan nu många möjligheter för er som vill arbeta vidare i nätverk.

Kampanjer som World Fair Trade Day, fikautmaningen Fairtrade Challenge med det stora laget Kyrkor för Fairtrade kommer leva vidare, och alla resurser på Kyrka för Fairtrade:s hemsida kommer finnas där året ut för att sedan tas hand om av respektive samfund.

Alla partnerorganisationer i Kyrka för Fairtrade kommer under sommaren och hösten fortsätta sina interna dialoger om hur vi bäst kan stödja er diplomerade församlingar. I höst blir alla diplomerade församlingar inbjudna till flera digitala dialogtillfällen för att ge feedback och blicka framåt. Inbjudan kommer i september.

Texten är ett utdrag från ett utskick till alla diplomerade församlingar juni 2020

Anneli Ekström, Internationella avdelningen
    2020-06-16