Världens Barn

Två barn står med bössor och skrammlar för Världens barn

Var med och stöd världens barn Foto: Världens Barn

Världens Barn är Radiohjälpens största insamling och genomförs av Sveriges Television och Sveriges Radio P4 i samarbete med 13 svenska organisationer. Tillsammans med närmare 45 000 frivilliga gör vi en enorm insats för världens barn och du är välkommen att vara med!

Act Svenska kyrkan medverkar i Världens Barn för att tillsammans med andra aktörer ta ställning för barns rättigheter. Act Svenska kyrkan en av de organisationer som får störst andel av de insamlade pengarna och har rätt att ansöka om elva procent av de insamlade pengarna.

Insamlingskulmen för Världens Barn är veckorna 38–39 och vi uppmuntrar till att delta genom både informationsspridande aktiviteter och insamling. Under vecka 39 har Sveriges Radio P4 utrymme för 1 200 inslag om Världens Barn. Tipsa gärna er lokala station om vad ni planerar att göra!

Den stora TV-galan Tillsammans för Världens Barn sänds den 1 oktober kl 20:00 i SVT1.​

Act Svenska kyrkan profilprojekt 2021 är satsningen på barn med funktionsnedsättningar som lever i flyktingläger i Kismayo, Somalia. I Somalia ses barn med funktionsnedsättning ofta som en börda och har svårt att bli accepterade av samhället. Extra svårt blir det för barn som lever i flyktingläger där det sällan finns resurser till hjälpmedel eller anpassad skolgång. Läs mer om profilprojektet på externwebben.

Aktiviteter för Världens Barn​

Det finns många sätt att engagera sig för Världens Barn. Ni kan dels göra något i er församling dels ta kontakt med Världens Barns regionsamordnare. Regionsamordnarna hjälper till med kontakter i respektive kommun och tips på vad som planeras i området, här hittar ni kontaktuppgifterna till Världens Barn regionsamordnare.​

Tips på aktiviteter för insamling​

• Insamling vid kyrkkaffet
    • Inträde vid konsert
    • Försäljning av prästost
    • Springa, gå eller cykla i utmaningen #jordenruntförvärldensbarn
    • Bössinsamling vid aktiviteter och på torg
    • Kollekt under gudstjänst och andakter. Kollektvädjan för Världens Barn.

Fler insamlingstips finns på Världens Barns hemsida.

​Berätta om Världens Barn

Artiklar och bilder

Berätta gärna om Världens Barn och Act Svenska kyrkans profilprojekt på träffar och i till exempel församlingens tidning. Här finns en artikel om Act Svenska kyrkans profilprojekt för att ladda ner och på Ikon finns bilder, skriv "Världens Barn" i sökfältet.

På webbplatsen

Om din församling använder det gemensamma publiceringsverktyget kan du enkelt dra in en puff om Världens Barn på församlingens webbplats. Läs om hur det går till att infoga en puff här

Material från Världens Barn

På Världens Barns hemsidan går det att beställa foldrar, affischer, ballonger mm för att använda i insamlingsarbetet. Klicka här för att komma direkt till beställningssidan.

Samtliga gåvor betalas in direkt till Radiohjälpens PG 90 1950-6.
    OBS! Märk gåvan med BARN.

Act Svenska kyrkan springer för Världens Barn

Likt som förra året kommer maratonlöparen och Act Svenska kyrkans ambassadör Håkan Jonsson att springa för Världens Barn. I år springer han under två veckor tillsammans med bland annat Mariestads församling och biskop Åke Bonnier i Skara stift. Den 1 oktober kommer Håkan till Uppsala för att springa tillsammans med Svenska kyrkans internationella avdelning och Erik Lysén, som är chef för Act Svenska kyrkan.

Mer information kommer längre fram. ​

Foto: Magnus Aronson/Ikon

#jordenruntförvärldensbarn

Världens Barn söker ideella krafter

Insamlingen för Världens Barn vilar på ideella krafter som samordnar lokala initiativ. Dock har riksinsamlingen i dag för få ideella i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Tillsammans med andra organisationer kan du vara med och stärka barns rättigheter. Det behövs fler som vill organisera och samordna olika initiativ och aktiviteter för insamlingen till Världens Barn.

Kort om Världens Barn – För alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet

Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet. Trots det dör 15 000 barn under fem år varje dag, vart femte barn går inte i skolan och ca 30 miljoner barn är på flykt på grund av våld eller konflikt. Om vi inte agerar, kommer mer än 160 miljoner barn leva i extrem fattigdom år 2030, 12 miljoner barn kan bli utan grundskoleutbildning och 56 miljoner barn riskerar att dö innan sin femårsdag. Världens Barn jobbar därför med att förbättra förutsättningarna för barn som lever i utsatthet med fokus på hälsa, skola och trygghet. För när barn har en god hälsa, möjlighet till utbildning och lever i trygghet, ökar deras chanser betydligt att få en bra framtid.

​Besök Världens Barns hemsidan för mer information.

Helen Källman, Internationella avdelningen
    2021-09-14