Auktion på Tradera

Tradera är Sveriges största auktionssajt och det finns ett stort intresse bland allmänheten att fynda här. Vi har ett unikt samarbete där Tradera står för annonskostnaden och Tradera kommer att bli ett årligt inslag i Fasteaktionen.

Presentation av resultat från Tradera samarbetet under Fasteaktionen 2021.(pdf)

Varför Tradera?

För att det såå roligt! Allt går att sälja på Tradera!  Det finns så många engagerade som bidrar till insamlingen för Act Svenska kyrkan med engagemang, tid, hantverk och andra kreativa uppslag. I den verklighet vi har befunnit oss i fanns ett behov av att hitta nya digitala kanaler som vi alla kan samlas kring. Vi ser också möjligheten att nå ut bredare och till nya målgrupper samt skapa uppmärksamhet och kännedom för Act svenska kyrkan. Tillsammans med Tradera finns möjligheten att varje år vid Fasteaktionen skapa en digital insamling där varje enskild församling/pastorat/stift kan lägga ut föremål till försäljning.

Under Fasteaktionen fyller vi kampanjsidan med allt som kan sälja på Tradera – handstickat, hantverk, konserter, tornuppstigningar, middagar, serviser mm. Det är bara fantasin som sätter gränser! Alla insamlade medel går direkt till Act Svenska kyrkans arbete för allas rätt till ett värdigt liv.

Fasteaktion = Fasteauktion 2022!!

Årets Traderasatsning blev väldigt lyckad och auktion på Tradera kommer att bli ett årligt inslag i Fasteaktionen. Det vill säga under kampanjperioden för Fasteaktionen så kommer vi att ha möjligheten till gemensamt sälja föremål på Tradera.

När vi gör det en gång per år så får det större genomslagskraft, vi får draghjälp till kampanjsidan av all medial uppmärksamhet och det blir en tydlighet för alla att det är under denna period som vi kraftsamlar.

(Utanför kampanjperioden så går det givetvis bra att använda sig på Tradera- men det kommer då inte finnas en kampanjsida och församlingarna kommer att få bekosta annonserna själva.)

Unika föremål

Om ni har något unikt och speciellt föremål som ni planerar att lägga ut får ni gärna kontakta Givarservice. Då kan vi tillsammans hjälpas åt att lyfta fram det lite extra i olika kanaler. Vi hoppas att auktionen på Tradera ska skapa publicitet på både lokal och nationell nivå. Om vi hjälps åt så får vi ett bredare genomslag.

Frågor och svar om Tradera

Är försäljning på Tradera skattepliktigt?
    Nej. Vi har stämt av med juristerna, ekonomerna och redovisningsansvariga. Det är INTE skattepliktigt då det är välgörenhet.

Vad kostar det att lägga ut en annons?
    Inget! Tradera står för annonskostnad - det är det som är en av vinsterna med att använda Tradera som kanal. Dvs. använd kampanjkoden så blir det ingen annonskostnad.

Vem betalar frakten?
    Här väljer ni själva vem som står för frakten i respektive auktion. Det går även att välja avhämtning. Då skriver ni det i annonsen. Det går också att lägga in att köparen står för frakten. Då räknar Tradera ut fraktkostnaden, det sker automatisk genom att klicka i det förslaget när ni lägger upp annonsen.

​​Hur länge är det lämplig att auktionen pågår?
    Enligt Tradera så kan en auktion pågå i minst i 3 dagar och max 14. På frågan hur länge det är lämpligt att en auktion pågår så finns det nog lite olika teorier. Kort auktionstid - pushar för snabb affär, längre auktionstid - längre exponering för potentiella budgivare.​

Är det okej att auktionera ut upplevelser, konserter, snöskottning med mera?
    Ja, då vi är en väletablerad aktör och det är en välgörenhetskampanj. Fokus bör dock vara mer på upplevelser än rena tjänster. Vid osäkerhet kontakta gärna Givarservice för att diskutera just er auktion eller medverka vid en frågestund.

Linda Larsson, Act Svenska kyrkan
    2021-09-07