Sommarkampanj

Foto: Sean Furlonger /Ikon

I en tid då krig, pandemi och klimatförändringar drabbar människor i hela världen lyfter Act Svenska kyrkan behovet av bistånd och fortsatta gåvor i årets sommarkampanj.

Från 15 maj fram till riksdagsvalet i september fokuserar Act Svenska kyrkans kommunikation på behovet av fortsatta gåvor och fortsatt bistånd till internationella insatser. Samtidigt som klimatförändringar, konflikter, minskat demokratiskt utrymme och coronapandemin gör att allt fler människor behöver stöd hotas det statliga biståndet från olika håll.

Sverige har länge gett en procent av bruttonationalinkomsten (BNI) i bistånd, vilket utgjort ett livsviktigt stöd för människor som lever i utsatthet. Men sedan regeringen fattat beslutet att finansiera det nödvändiga flyktingmottagandet från Ukraina genom nedskärningar i stödet till övriga världen, samtidigt som röster som förespråkar minskat bistånd också höjs från andra politiska håll, så ser framtiden oviss ut.

Tillsammans med kyrkor och andra organisationer höjer därför Act Svenska kyrkan rösten för ett starkt bistånd och uppmanar Sverige att fortsätta ge en hundradel för världen - en procent av Sveriges BNI. Det är ett principiellt och långsiktigt åtagande för alla människors rätt till ett värdigt liv. Genom att bibehålla enprocentslöftet kan vi rädda liv.

Kommunikationen är dels opinionsbildning inför valet i höst, och dels kommer vi uppmuntra till gåvor från privatpersoner och att fler församlingarna ska ge anslag.

Läs mer om satsningen En hundradel för världen på Act Svenska kyrkans hemsida.

Aktiviteter för En hundradel för världen

Uppmana till att skriva under uppropet "Rädda biståndet"

På externwebben finns information om namninsamlingen för att rädda biståndet. Uppmana till att skriva under uppropet genom att länka till webbsidan, infoga kampanj på er webbplats och dela inlägg i sociala medier. Det finns även en fysisk lista att skriva ut och använda för namninsamlingen

Mejla politiker

För att göra det enkelt att påverka årets riksdagskandidater finns en mall för ett mejl som kan skickas till politikerna, skicka det precis som det är eller ta inspiration ifrån mallen.

Anordna samtal med politiker

Du kan även anordna ett samtal med politiker i din närmiljö. Här finns en guide för att kontakta och samtala med politiker.

"Ett anslag för världen"

Skicka ett ärende till ditt kyrkoråd/församlingsråd och uppmana dem att ge ett anslag till Act Svenska kyrkan. Läsa mer om anslag och ladda ner en mall här.

I videoklippet nedan kan du titta och lyssna till representanter från Helsingborgs och Umeås pastorat som under en längre tid valt att bidra med 1 procent av kyrkoavgiften till internationell mission och diakoni.

Material för kommunikation

Artikel till församlingstidning

Använd gärna den här artikel för att berätta om "En hundradel för världen". Det går bra att korta ner texten, lägga in mellanrubriker osv så att det passat den egna produkten, så länge avsändaren är tydlig och tonaliteten bibehålles.​ Bilder kopplat till sommarkampanjen finns i Ikon under taggen "Skolväg".

Affischer och annonser ​

Affischer och annonser finns för nedladdning i Svenska kyrkans mallverktyg under Arkivet/Kampanjer/Act Svk sommarkampanj. Om du har frågor om verktyget eller behöver teknisk support kontaktar du Kanslistöd via självserviceportalen, telefon 010-18 19 200 eller via mejl kanslistod@svenskakyrkan.se

Kampanjbilder hittas i Ikon under taggen "Skolväg".

Banners för den lokala webbplatsen

I CS (Content Studio) finns tre banners/kampanjer med koppling till sommarens kampanj

• En hundradel för världen
    • En gåva får världen