Rapportering av gåvor

Här kan du som ansvarar för ekonomin i församlingen läsa mer om hur du rapporterar anslag, kollekter och insamlingsaktiviteter till Act Svenska kyrkan.

Inbetalningar från församling eller pastorat ska i första hand registreras i Kollekt- och betalsystemet KOB. Detta kommer då dras från kyrkoavgiften. Du ska alltså inte både registrera i KOB och betala in via 90-konto.​

OBS: Det är viktigt att särskilja anslag ur församlingens budget från insamlingsaktiviteter vid registrering i KOB.

Kampanjer

Alla intäkter till Act Svenska kyrkan som registreras mellan kampanjernas start- och slutdatum räknas in i kampanjresultatet.

För att de insamlade pengarna ska räknas till kampanjen och din församlings insamlingsresultat är det viktigt att registrera innan kampanjens sista registreringsdatum, se aktuell kampanj för vilket datum som gäller. Ingen öronmärkning krävs.

Anslag

När församlingen eller pastoratet beslutat att anslå medel ur sin budget, ska detta registreras i KOB som "anslag", välj mottagare "Act Svenska kyrkan".

Insamlingsaktiviteter

Inbetalningar som kan gälla redovisning av bössinsamlingar, försäljningar och insamlingar vid församlingens olika aktiviteter ska registreras som "församlingsaktivitet", välj mottagare "Act Svenska kyrkan".

Kollekter

Församlingskollekter registreras i KOB som "församlingskollekt nationell organisation", välj mottagare "Act Svenska kyrkan".

Läs mer på kollekt- och betalsystemet KOB:s webbplats

Fråga om råd

Har du frågor eller funderingar om hur du ska registrera i KOB så tveka inte att ringa eller mejla Kanslistöd telefon 18-16 97 00.

Har du andra frågor är du välkommen att ringa eller mejla Givarservice telefon 018-16 96 00, knappval 1.

Tack för allt engagemang och stöd!

Susanna Olivin, Act Svenska kyrkan
    2019-05-03