Påverka men hur?

Foto: Julia Loersch

Allt vi gör för att styra världen i en bättre riktning är påverkansarbete. Det kan vara att diskutera med vänner, att fråga efter ekologiska bananer i mataffären, att skicka ett mejl till en kommunpolitiker eller att jobba för att skolan ska ha en vegetarisk dag.

Här hittar du information om varför det är så viktigt med påverkansarbete samt tips och metoder för hur man kan förändra världen. I rutan Övningar här till höger hittar du verktyg för att steg för steg skapa en påverkanskampanj.

För att göra en lyckad påverkanskampanj gäller det att svara på:

• Hur kommer vi igång?
    • Vad vill vi förändra?
    • Vem behöver vi påverka för att skapa denna förändring?
    • Hur når vi ut?

Klicka på rubrikerna för information och tips på metoder för hur man går igenom varje steg och skapar en påverkanskampanj! Därefter är det dags att..

• Utvärdera och fira

Hur och varför jobbar Svenska kyrkan med påverkansarbete?
    Påverkansarbete handlar om att försöka förändra saker i sin omgivning som inte fungerar som man önskar. I Svenska kyrkans fall handlar det om att jobba för en strukturell förändring som förbättrar förutsättningarna för alla människor att leva värdiga liv i harmoni med hela skapelsen. Svenska kyrkan vill genom sitt påverkansarbete verka för att politiker, företag och individer handlar utifrån ett rättviseperspektiv som leder till rättvis resursfördelning, fred och försoning samt en helad skapelse.

Påverkansarbete har bedrivits i alla tider och kyrkan har alltid varit en del av samhällsdebatten. Vi bärs av evangeliet om Jesus, som tar ställning för den som är nedtystad eller lever i en utsatt situation och värnar hennes liv till ande, själ och kropp.

Svenska kyrkans Internationella arbete jobbar dagligen med att bedriva påverkansarbete gentemot Svenska beslutsfattare, EU och FN. För att detta arbete ska ha framgång krävs en opinion, människor runt om i Sverige som önskar att förändring sker. Därför är det så viktigt att engagera sig lokalt. Att möta människor, diskutera viktiga ämnen, göra sin sak synlig och göra sin röst hörd.

För mer information om teman och aktuella kampanjer gå in på svenskakyrkan.se/agera

Svenska Kyrkans Ungas arbete med globala påverkansfrågor
    Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro. Som kristna tycker vi att det är självklart att alla människor ska få leva ett bra liv oavsett var på jorden de bor. Genom att låta tro bli till handling kan vi påverka världen och göra den till en bättre plats för alla. Vårt mål är klimaträttvisa, fred, demokrati och att alla människor ska kunna leva ett värdigt liv.

Läs mer om hur du kan engagera dig i Svenska Kyrkans Ungas globala påverkansarbete på svenskakyrkansunga.se/globalt

Maria Löfgren Gernes, Avdelningen för kyrkoliv
    2021-02-17