Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Act Svenska kyrkan

  Bli ombud för Act Svenska kyrkan

  Engagerade, både gamla och unga, sitter och står upp i en stor föreläsningssal. De sjunger.

  Inspirationsdagar för Act Svenska kyrkan. Foto: Magnus Aronson /Ikon

  Om du vill engagera dig för internationella rättvisefrågor i din församling kan du bli ombud för Act Svenska kyrkan. Som ombud har du ett särskilt uppdrag att föra in perspektivet från den världsvida kyrkan i din församling.

  Act Svenska kyrkans intranät finns nu på Kornet

  Skapad:2022-10-18 07:00:00

  Den 18 oktober 2022 flyttade Act Svenska kyrkan över till Kornet, Svenska kyrkans nya intranätslösning. Det innebär att dessa sidor inte längre uppdateras. Följ ämnet Act Svenska kyrkan för att inte missa nyheter, inspiration och kampanjinformation. 

  För att komma åt Kornet behöver du ha en mejladress från Svenska kyrkan. Utbildnings-, kampanj- och inspirationsmaterialet finns samlat i en materialbank på Act Svenska kyrkans webbplats och är åtkomligt för alla. 

  Vad gör ett ombud för Act Svenska kyrkan? 

  Alla som känner engagemang för och aktivt vill stödja Act Svenska kyrkans arbete är välkomna. Plats finns både för den som vill göra en liten eller tidsbegränsad insats och för den som vill lägga ner mer tid. Du bidrar med din kompetens och ditt engagemang.

  Ombudets uppgift är att:   

  • Informera om Act Svenska kyrkans arbete både i församlingen och i samhället
  • Arbeta med insamling framför allt i kampanjperioderna
  • Delta i möten och utbildningar tillsammans med andra engagerade för Act Svenska kyrkan 
  • Bevaka att mission och internationella rättvisefrågor finns med i församlingsinstruktionen ​
  • Påverka i hållbarhets- och livsstilsfrågor​

  Och mycket mer! 

  Hur blir man ombud för Act Svenska kyrkan? 

  Ombud är man i sin församling eller sitt pastorat. Prata med din kyrkoherde eller samordnaren om att bli ombud. Församlingsexpeditionen registrerar dig i Kyrksam så du får del av all information. Här finns mer information om hur man registreras i Kyrksam.

  När du blivit registrerad får du en skrivbok med viktig information, samt varje månad nyhetsbrevet Vårt uppdrag.   

  I kalendariet hittar du datum för rikskollekter, kampanjer och andra händelser som kan hjälpa dig att planera året. 

  Bli samordnare för det internationella arbetet

  Som samordnare för det internationella arbetet blir du navet i verksamheten. Du är utsedd att samordna och leda det ideella engagemanget i din församling eller pastorat. Det är kyrkoherden som utser samordnaren som oftast är anställd och har det internationella arbetet som en del av sitt uppdrag.

  Vad gör en samordnare?

  Att vara samordnare för det internationella arbetet är att vara länken mellan de ideella och de anställda i församlingen eller pastoratet. Ditt ansvar är att sammankalla den internationella gruppen till möten och att leda arbetet.

  Som samordnare inbjuds du regelbundet till grundutbildning och fördjupningsutbildning för Act Svenska kyrkan, både centralt och ibland regionalt. Till hjälp i ditt arbete finns en del dokument som du kan använda i sin helhet eller plocka delar ur. Läs mer om vad rollen som samordnare innebär och vilka utbildningsmöjligheter som finns.

  Bilda en internationell grupp

  Det blir både roligare och enklare om man går samman med andra i en internationell grupp i församlingen eller pastoratet. Internationella gruppen är motorn i församlingens internationella arbete. I gruppen kan du vara med och bevaka globala frågor, engagera, inspirera, informera, påverka och arbeta med insamling.

  Varje församling bestämmer utifrån sina förutsättningar hur gruppen sätts samman: volontärer, anställda, ungdomar och äldre. Det är bra med en blandad grupp där alla kan bidra med sina erfarenheter. Lokalt kan det se olika ut vilka som ingår i en internationell grupp, men som ombud företräder du framför allt Act Svenska kyrkan. 

  Vad gör en internationell grupp?

  Den internationella gruppen samordnar, planerar och utvecklar det internationella arbetet i församlingens verksamhet. Målet är att öka engagemanget för de internationella frågorna och integrera dem i församlingens verksamhet. Det kan man göra genom att: 

  • Informera 

  För in aktuella och viktiga internationella perspektiv i församlingens olika verksamheter och grupper, i församlingsbladet, på sociala medier och på webben. Involvera kyrkorådet och de anställda. 

  • Samla in

  Planera in arbete med insamlingskampanjer. Bevaka att församlingskollekter och anslag till internationellt arbete finns med i verksamhet och budget. 

  • Påverka

  Våra val och vårt sätt att leva påverkar världen. Det kan handla om frågor som klimaträttvisa, miljöfrågor, hur det lokala påverkar det globala mm. Agera för en rättvis och hållbar värld genom att bland annat påverka beslutsfattare. Gör er röst hörd genom till exempel namninsamling, brev och uppvaktningar, medborgarförslag, insändare, manifestationer. 

  Läs mer om hur man bildar en internationell grupp 

  Redaktör
  Helena Frankson, Internationella avdelningen
  Innehållsansvarig
  Givarservice , Act Svenska kyrkan
  Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan
  Givarservice , Act Svenska kyrkan
  Uppdaterad
  2022-10-12
  X
  Dokumentid: 29586- Webid: 26726 - Unitid: 2147483464