Klimatkampanj 2021

Inför klimattoppmötet COP26 i november opinionsbildar Act Svenska kyrkan för global klimaträttvisa. Var med i kampanjen så att vi tillsammans kan ställa krav på makthavarna att agera! Sprid budskapet och namninsamlingen vid varje tillfälle under hösten. Agera nu för klimaträttvisa!

Tillsammans med er i församlingar, pastorat och stift vill vi arbeta för att stärka den allmänna opinionen för ambitiösa klimatåtaganden samt öka medvetenheten om vad som krävs av oss som kyrka och individer för att uppnå den förändring som behövs.

Mobilisering för klimaträttvisa

Den 1-12 november äger FN:s klimattoppmöte rum i Glasgow. Act Svenska kyrkan kommer fram till dess att mobilisera för att visa solidaritet med de mest utsatta av klimatkrisen och för att sätta press på beslutsfattarna för ett ambitiöst globalt klimatarbete.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Hela ekosystem riskerar att kollapsa och redan idag leder dess följder till konflikter och att människor tvingas på flykt från sina hem. De människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest. Därför vill Act Svenska kyrkan tala om klimatfrågan, som en rättvisefråga.​

Introduktionsfilm till klimatkampanjen

Se kampanjsamordnare Amanda Björksell berätta om Act Svenska kyrkans klimatkampanj (6min58sek)

​   ​

Så här kan du vara med i arbetet

1) Samla namn för krav på klimaträttvisa

Bild på namninsamling för utskrift

Tillsammans med kyrkor i hela världen samlar vi in namn för att ledarna på klimattoppmötet ska ta ansvar för en omställning mot klimaträttvisa och för en hållbar jord.

Namninsamlingen går att skriva under digitalt och finnas tillgänglig för utskrift:

2) Delta i Walk for Future – Pilgrimsvandra för klimatet  på hemmaplan!

I Sverige finns över 30 pilgrimsleder. Se vilka pilgrimsleder som finns närmast dig.

En liten grupp  vandrar från Pilgrimscentrum i Vadstena ända till klimattoppmötet i Glasgow. Men nu kan vi alla vara med och vandra i Kyrkokansliets stegutmaning! Genom appen Tappa kan ni i er församling eller arbetslag gå för klimatet och för den egna hälsan.

• Få tips och idéer samt registrera din egen pilgrimsvandring på walkforfuture.se

Reflektera tillsammans med andra i en Walk and Talk under din vandring, vid kafferasten eller på ett Teamsmöte. Vi har samlat berättelser från våra samarbetspartner och rättighetsbärare runt om på jorden som kan ge perspektiv på den egna situationen..

3) Arrangera egna aktiviteter

Klimatkonsert? Klimatbasar? Klimatsamtal? Vilken aktivitet som än arrangeras för Act Svenska kyrkan och arbetet för klimaträttvisa så finns denna snygga affisch att beställa hem eller ladda ner och skriva ut.

4) Prata om det!

Titta på något av våra webbinarier för att lära dig mer om klimaträttvisa. I dagsläget finns ett som spelades in på årets MR-dagar i april. Kanske kan ni ha en mini-workshop och lära och diskutera tillsammans?

5) Sjung om det!

Skärmdump bild klimatsånghäfte

Prästen och ekoteologen Sven Hillert har skrivit fyra sånger som tonsatts  av Leif Nahnfeldt. Sångerna är enkla att lära sig och kan sjungas av många. Kanske samlar ni alla församlingens körer till en stor klimatkonsert?

Ladda ner sånghäftet som pdf

Har du frågor eller vill du prata om kampanjen med oss?

Den 28 september kl 13-14 bjuder vi åter igen in till ett möte på Teams då du kan ställa dina frågor om klimatkampanjen till oss i kampanjgruppen. Det går förstås bra att komma och bara lyssna, ingen föranmälan krävs.

Klicka här för att komma till mötet

Sidan uppdateras löpande!

Har du frågor får du gärna skicka ett mail till kampanjsamordnare Amanda Björksell

Anna-Lena Arreborn, Internationella avdelningen