Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Act Svenska kyrkan

  Artiklar och bilder till julinsamlingen 2021

  Texter och bilder om julinsamlingen, fria att använda för att berätta om julinsamlingen på församlingens webb och i tryckt material.  

   

  ​På Act Svenska kyrkans blogg finns många fina texter som går bra att länka till på era webbsidor eller lägga in i församlingstidningar. 

  Ingen flicka ska giftas bort

  Foto: True North

  Ladda hem bilden

  Ange foto: True North 

  Bryt en tradition

  Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds, eller vilket kön vi har, ser verkligheten olika ut.

  Var tredje flicka utsätts för våld under sitt liv – bara för att hon är flicka. Varje dag gifts fler än 30 000 flickor bort och fler än 10 000 könsstympas.

  Könsrelaterat våld är ett strukturellt problem vars orsaker är mångbottnade, men djupt rotade åsikter och normer kring kvinnors och flickors roll i samhället är ett av grundproblemen.

  Tillsammans kan vi bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap, könsstympning och våld mot flickor.

  .......​

  Ladda ner och läs hela artikeln som Word-dokument (ca: 1500 tecken) 

  Allt har förändrats på tre generationer

  Gloria Mafole, Tanzania, är fast besluten om att göra allt hon kan för att få ett slut på könsstympning och för att  kvinnor och flickor ska få bättre levnadsvillkor. Hon arbetar för Tanzanias kristna råd, en av Act Svenska kyrkans samarbetspartner.

  En av alla de kvinnor som fått information och stöd tack vare arbetet är Selina Soajambi. Hon är i dag drygt 50 år och har åtta barn. Det var när hon skulle föda sitt sjunde barn som hon fick hon veta att de besvärliga förlossningarna var en följd av att hon könsstympats. 

  .......

  Ladda ner och läs hela artikeln som Word-dokument (ca: 4000 tecken) ​

  Gloria Mafole som arbetar mot könsstympning för Tanzanias kristna råd

  Foto: Helena Goldon/ IKON

  Material

  Legenden om Lucia - om alla flickors rätt till ett värdigt liv

   

  Legenden om helgonet Lucia bär på många viktiga budskap. Ett budskap handlar om att en flicka ska få säga ja till det hon själv vill. En flicka har rätt till sin egen kropp och sitt eget liv. Hon ska kunna skriva sin egen historia.

  Berättelsen om Lucia är en berättelse om förfärliga övergrepp. Lucia blev bortlovad för att gifta sig redan som ung flicka. När hon övertalade sin mor att bryta förlovningen, straffades hon genom tortyr och sedan till ett liv på bordell. Hon uppges då ha sagt att eftersom hon inte gav sig frivilligt skulle hennes kyskhet bestå. 

  .......

  Ladda ner och läs hela artikeln som Word-dokument (ca: 3000 tecken) ​​

   

   

  Material

  Fem rättigheter i fokus

  Skapad:2016-06-22 15:03:00

  Flickor utsätts för diskriminering och orättvisor, bara för att de är flickor. I flera delar av världen anses flickor mindre värda än pojkar. Miljontals flickor saknar egna identitetshandlingar, vilket innebär att de bland annat inte kan rösta eller öppna ett bankkonto. I många länder får de inte äga land eller ärva egendom. Därmed hamnar de i beroendeställning och får svårt att påverka sin egen situation. Rätten att erkännas som person påverkar tillgången till alla övriga rättigheter. Act Svenska kyrkan stödjer projekt över hela världen för att stärka flickors rätt till god hälsa, värdighet och makt över sitt eget liv.

  Foto: Jesper Wahlström /Ikon

  Aktivitetstips Annonser & banner Artiklar & bilder Filmer & bildspel Gudstjänst & kollekt Barn & ungdom Produkter att sälja Sociala medier Rapportera resultat Om julinsamlingen
  Redaktör
  Susanna Olivin, Internationella avdelningen
  Innehållsansvarig
  Givarservice , Act Svenska kyrkan
  Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan
  Givarservice , Act Svenska kyrkan
  Uppdaterad
  2021-10-15
  X
  Dokumentid: 1242262- Webid: 26726 - Unitid: 2147483464