Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Act Svenska kyrkan

  Drömmen om en mätt mage

  Syskonen Lucy och Benjie (från höger) lever liksom Jasmine på gatan, bland sopor och i extrem fattigdom. 
Foto: Magdalena Vogt.

  Syskonen Lucy och Benjie (från höger) lever liksom Jasmine på gatan, bland sopor och i extrem fattigdom. Foto: Magdalena Vogt.

  För syskonen Lucy och Benjie, som lever på en soptipp i Manilla, är fattigdom och ständig jakt på mat en del av vardagen. Act Svenska kyrkan kämpar för alla barns rätt att leva ett tryggt liv. På Filippinerna tillsammans med lokala krafter som finns på plats dygnet runt för gatubarnen.

   

  5-åriga Benjie svarar direkt på frågan vad han skulle vilja göra när han blir stor:

  - Jag vill bli doktor - och spela boll.

  Två år äldre Lucy tänker en stund innan svaret kommer:

  - Jag vill äta glass och munkar.

  Och kanske är det också så, att de mest basala behoven behöver bli mättade innan det ens går att drömma några större drömmar. För barnen lever i ett slumområde byggt på och kring flera soptippar.

  Matrester från soptippen får mätta

  Stanken är fruktansvärd, hettan tryckande och det är flugor överallt. Människorna som bor här lever i hög grad på det som går att hitta, sälja och äta bland soporna. Matrester som människorna hittar kokas eller steks sedan igen för att sälja till andra i området, eller för att mätta för stunden. Den återvunna rätten kallas pagpag och säljs för ett par kronor.  

  Undernäringen bland barnen här är regel snarare än undantag. Det är svårt att tro att Lucy och Benjie är fem och sju år. Deras mamma har fött tio barn och är nu gravid igen. Det yngsta barnet förlorade hon när han bara var några månader gammal. Han dog i mässling. Två andra barn har dött i lunginfektioner. Flera syskon är omhändertagna eller bor med olika släktingar.

  - Det är svårt. Det är svårt att hitta mat, säger hon när vi frågar om livet på gatan.

  - Jag önskar att mina barn skulle klara av skolan och att vi alla skulle kunna återförenas en dag, säger hon.

  Många lider av undernäring

  Precis om många andra som bor och lever bland soporna i dessa utsatta områden lider hon och barnen av undernäring. Svårigheten att hitta mat är en av de största utmaningarna. Hettan, smutsen och bristen på rent vatten bidrar också till en miljö där sjukdomar och infektioner sprids snabbt. Tillgången till adekvat sjukvård är enormt eftersatt och de flesta har helt enkelt inte har råd att betala för sjukvård och mediciner.  

  Act Svenska kyrkan driver tillsammans med lokala krafter verksamhet för barnen i området. Flera barn har också omhändertagits och bor på olika hem där personal finns på plats även kvällar och nätter. Act Svenska kyrkan stödjer arbetet sedan många år tillbaka.  

  Av: Magdalena Vogt/textbearbetning Act Svenska kyrkan

   

  Fakta om vårt arbete på Filippinerna

  Skapad:2019-05-13 12:55:00

  Act Svenska kyrkan kämpar för allas rätt till ett värdigt liv. Barn är en extra utsatt och viktig grupp.

  Bland gatubarnen på Filippinerna är hot, våld och sexuella övergrepp vanligt, likaså drogmissbruk. Act Svenska kyrkan stöder den lokala organisationen Bahay Tuluyan, som ger de utsatta barnen mat, husrum och utbildning.  Genom verksamheten får barnen vara i en trygg miljö och lära sig om sina rättigheter, att ta ansvar och att samarbeta i grupp. De får också hjälp att bearbeta sina upplevelser, juridiskt stöd samt hjälp att ta sig ur drogberoende.  

  Vuxna med viktiga roller för gatubarnen erbjuds utbildning. Förutom föräldrar kan det handla om lärare, socialarbetare, poliser och anställda på lokala myndigheter. Barn och deras familjer erbjuds dessutom juridiskt och psykosocialt stöd för att ta sig ur sin utsatta situation.

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Anna Martinengo, Internationella avdelningen
  Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan
  Givarservice , Act Svenska kyrkan
  Uppdaterad
  2019-05-14
  X
  Dokumentid: 1444722- Webid: 26726 - Unitid: 2147483464