Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Act Svenska kyrkan

  Aktuella katastrofinsatser

  Act Svenska kyrkan stödjer humanitära insatser över hela världen. Genom lokala partner är vi på plats och kan snabbt bidra med mat, vatten och trygghet när läget är akut. De humanitära insatser når människor oavsett deras politiska, religiösa eller etniska tillhörighet.

   


  Act Svenska kyrkans intranät finns nu på Kornet

  Skapad:2022-10-18 07:00:00

  Den 18 oktober 2022 flyttade Act Svenska kyrkan över till Kornet, Svenska kyrkans nya intranätslösning. Det innebär att dessa sidor inte längre uppdateras. Följ ämnet Act Svenska kyrkan för att inte missa nyheter, inspiration och kampanjinformation. 

  För att komma åt Kornet behöver du ha en mejladress från Svenska kyrkan. Utbildnings-, kampanj- och inspirationsmaterialet finns samlat i en materialbank på Act Svenska kyrkans webbplats och är åtkomligt för alla. 


   

  Insamling till katastrofinsatser

  När en katastrof inträffar vill vi alla hjälpa till. Här finns förslag på vad du och din församling kan göra. 

 • Ta upp församlingskollekt. Märk kollekten med Katastrofinsatser i Svenska kyrkans kollekt- och betalsystem (KOB)
 • Ge ett extra anslag, läs mer om anslag till Act Svenska kyrkan.
 • Starta en egen insamling på Facebook eller Instagram
 • Swisha valfritt belopp till 9001223. Ange AKUT i meddelandefältet.
 • Ge en gåva på Act Svenska kyrkans webbplats.
 • Material för kommunikation 

 • Affisch med gåvouppmaning till humanitära arbete
 • Affisch (med utfall) med gåvouppmaning till humanitära arbete
 • Webbanner till aktuella katastrofer. ​Om din församling använder det gemensamma publiceringsverktyget Content Studio (CS) kan du enkelt dra in en färdig kampanj/banner församlingens webbplats. 
 • QR-kod till Swishgåva märkt Akut (png)
 •  

  Öronmärkning av gåvor

  Act Svenska kyrkan tar emot öronmärkta gåvor till fokusområdet katastrofinsatser men inte till specifika katastrofer. Öronmärka gåvor till katastrofinsatser bidrar till pågående insatser och samtidigt till ett samlat, koordinerat, ekumeniskt katastrofstöd som finns redo att omedelbart sättas in när någonting händer nästan var som helst i världen.​ Läs mer om öronmärkning. 

   

  Några aktuella katastrofinsatser

  Översvämningar i Pakistan

  I Pakistan har kraftiga monsunregn i kombination med smältande is från
  glaciärer lett till enorma översvämningar. En tredjedel av landet ligger under vatten och cirka 30 miljoner pakistanier beräknas vara drabbade. 

  Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med lokala partner med akuta nödinsatser i de mest drabbade delarna av Pakistan.

  Akut svältsituation på Afrikas horn

  Afrikas horn lider av den värsta torrperioden på decennier. Över 18 miljoner människor befinner sig i en akut situation av hunger eller till och med svält. Torkan i området har kontinuerligt förvärrats sedan början av året. Följderna av kriget i Ukraina, inte minst stigande priser på mat och bränsle, har förvärrat situationen ytterligare.

  Act Svenska kyrkan har länge arbetat förebyggande i regionen men nu är läget så allvarligt att akut stöd behövs med bland annat matransoner till barn och mödrar. 

  Akut svältsituation Afrikas horn. Ett barn bär vattendunkar i ett kargt landskap.

  Foto: Foto Xinhua/Dong Jianghui

   

   

  Kriget i Ukraina

  Kriget i Ukraina har lett till den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Konflikten drabbar många och miljoner människor är nu på flykt undan kriget.

  Act Svenska kyrkan finns på plats genom ACT-alliansen för stötta människor med bland annat mat, vatten, hygienartiklar och tillfälliga sovplatser. 

  Kollektvädjan, affisch, bilder, annonser och webbanners 

   

  Nyhetsflöde för aktuella katastrofinsatser

  Afrikas horn - alarmerande utveckling av svältkatastrofen

  Foto: Mohamed Abdihakim Ismail Warabow/ACT alliance

  Act Svenska kyrkan vädjar om gåvor till matpaket, mjölkpulver och rent vatten. Antalet familjer som svälter ökar och vi för en kamp mot klockan för att bromsa utvecklingen. Med bland annat majsmjöl och bönor kompletterar vi de matpaket som annars knappt räcker för en månads behov.
  2022-09-28 09:55
  Akut behov av humanitärt stöd i Pakistan
  I Pakistan har kraftiga monsunregn i kombination med smältande is från glaciärer lett till enorma översvämningar. En tredjedel av landet ligger under vatten och cirka 30 miljoner pakistanier beräknas vara drabbade.
  2022-09-07 09:18
  Sex månader av krig i Ukraina
  Idag, den 24 augusti, har kriget i Ukraina pågått i sex månader. Kriget har både haft lokala och globala effekter och fortsätter att påverka vardagen för människor i hela världen.
  2022-08-24 09:33
  1 2 3 4 5  ... < > 

   

  Tillsammans i handling - för hopp och värdighet

  Skapad:2019-03-07 15:37:00

  ACT-alliansen är en av världens största utvecklingsallianser, ett nätverk med över 140 kyrkor och trosbaserade utvecklingsaktörer. Bokstäverna ACT i ACT-alliansen står för Action by Churches Together, och betyder att kyrkor agerar tillsammans.

  Tack vare detta samarbete kan vi agera snabbt vid katastrofer, arbeta ännu effektivare inom långsiktigt utvecklingssamarbete och tillsammans ha en stark påverkansröst.

  Redaktör
  Helen Källman, Internationella avdelningen
  Innehållsansvarig
  Givarservice , Act Svenska kyrkan
  Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan
  Givarservice , Act Svenska kyrkan
  Uppdaterad
  2022-10-19
  X
  Dokumentid: 29511- Webid: 26726 - Unitid: 2147483464