Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Act Svenska kyrkan

  Aktuella katastrofinsatser

  Humanitärt stöd som ser hela människan. Här hittar ni ett urval av pågående katastrofer i världen dit era gåvor till katastrofinsatser går.

  Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Varje person som drabbas har rätt till trygghet, värdighet och behöver stöd för att leva vidare. Att rädda liv och lindra nöd är alltid högsta prioritet när katastrofen är ett faktum. Act Svenska kyrkan stöder utsatta människor runt om i världen. Genom lokala partner är vi på plats och kan snabbt bidra med mat, vatten och trygghet när läget är akut. Våra humanitära insatser når människor oavsett deras politiska, religiösa eller etniska tillhörighet. Er gåva används till katastrofinsatser där den bäst behövs.

  Explosionen i Beirut

  Situationen i Libanon är akut. I nuläget behöver människor skydd, bostad, vatten och mat. Sjukhusen är överbelastade och hamnen, från vilken 70 procent av landets export och import tidigare skedde, är totalförstörd. Utöver den akuta hjälpen till människor i Beirut kommer en långsiktig återuppbyggnad att krävas.

  Foto: Arcenciel, Libanon

  Så kan du och din församling bidra

   

  Underlag för texter​

  Coronakrisen

  När världen drabbas av en pandemi förvärrar det en redan svår situation för människor som lever i utsatthet. Människor som lever på marginalen, som befinner sig på flykt eller som lever i hunger och fattigdom har sämst förutsättningar att klara en kris.

   

  Utdelning av hygienkit till 15000 hushåll i flyktinglägret Zaatari

  Foto: LWF Jordanien

  Så kan du och din församling bidra

  Länka till aktuella katastrofer på er webbplats

  Om ni använder publiceringsverktyget Content Studio (CS) finns det färdiga kampanjer/banners att infoga på er webbplats. Lathund för infoga kampanj i CS

   

  Banners att ladda ner för er som inte har CS

  Katastrofinsatser 1920x1200 (jpg)
  Katastrofinsatser 1920x960 (jpg)
  Katastrofinsatser 1920x480 (jpg)

   

  Färdig puff i CS med uppmaning om gåvor till katastrofinsatser 

  ​I publiceringsverktyget CS finns färdig puff som ni enkelt infogar på er webbplats. Du hittar de gemensamma puffarna  genom att dra in en puff på din webbsida som vanligt, och sedan byta webbplats till ”Gemensamt material att dela". 

   

   

  Syriens flyktingar

  Efter Turkiets invasion den 9 oktober av nordöstra Syrien växer nu antalet internflyktingar snabbt. Oron hos civilbefolkningen är stor och många flyr i panik. Offensiven sker i en fredlig region och får därför stora konsekvenser för civilbefolkningen. 

  Många av barnen i Syrien har vuxit upp under kriget. Att leva med konstant rädsla och i sönderslagna samhällen hämmar barnens utveckling.

   

  Syrien

  Foto: AFP

  Så kan du och din församling bidra

   

   

   

  Sydsudan hotas av hungersnöd

  Miljontals människor hotas inom kort av hungersnöd i Sydsudan på grund av återkommande översvämningar och torka. Skördar har förstörts och mängder av boskap har omkommit. Nu varnar FN för att uppemot 5,5 miljoner människor riskerar att drabbas av massvält redan nästa år.

   

  Foto: Andrea Campeanu/TT

  Så kan du och din församling bidra

  • Swisha valfritt belopp till 9001223. Ange AKUT i meddelandefältet.

   

  Världens största regnskog brinner

  De katastrofala bränderna i Amazonas drabbar stora delar av Sydamerika och hotar ursprungsbefolkningen som lever där. Act Svenska kyrkan stödjer lokala organisationer som arbetar för ursprungsbefolkningens rättigheter.

   

   

  Foto: Bruno Kelly/TT/Ikon

  Så kan du och din församling bidra  

   

  Sydöstra Afrika hårt drabbat av cyklonen Idai

  Katastrofen för de människor som drabbats är inte över. Det pågår livräddande insatser i Moçambique, Malawi och Zimbabwe, men att bygga upp livet igen kommer att ta tid. De stora skyfallen har skadat infrastruktur och vattenförsörjning vilket innebär att människor riskerar drabbas av kolera, malaria och diarrésjukdomar.  

  Foto: Care International/Josh Estay/Ikon

  Så kan du och din församling bidra

   

   

  Indonesien drabbat av jordbävning

  Läget i Indonesien är katastrofalt. Över 190 000 människor drabbades och är i behov av akut humanitärt stöd. Behoven av återuppbyggnad är stora.

  Foto: Fabian Pfeiffer/Ikon

  Så kan du och din församling bidra

  • Ta upp en församlingskollekt. Märk kollekten med KATASTROFINSATER i KOB.
  • Swisha valfritt belopp till 9001223. Ange AKUT i meddelandefältet.
  • Mer information finns att läsa på externwebben.

   

  Rohingyer tvingas på flykt

  Förtryck av rohingyer i Rakhine, Myanmar har drivit över en miljon människor på flykt. De väpnade konflikterna har inte avstannat utan pågår fortfarande i vissa delar av landet . Över hälften är kvinnor och barn. Många lider av trauma, utmattning, sjukdomar och hunger.

  Foto: Sofie Malmqvist

   

  Så kan du och din församling bidra

  • Ta upp en församlingskollekt. Märk kollekten med KATASTROFINSATSER i KOB.
  • Swisha valfritt belopp till 9001223. Ange AKUT i meddelandefältet.
  • Mer information finns att läsa på externwebben.

   

  Svält i östra Afrika

  I spåren av svår torka, översvämningar och väpnade konflikter lider många miljoner människor av den pågående hungerkatastrofen i östra Afrika.

  Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nodhjälp/Ikon

   

  Så kan du och din församling bidra

  • Ta upp en församlingskollekt. Märk kollekten med KATASTROFINSATSER i KOB.
  • Swisha valfritt belopp till 9001223. Ange AKUT i meddelandefältet.
  • Mer information finns att läsa på externwebben.

   

  Flyktingkris i östra Afrika

  I östra Afrika pågår inbördeskrig i flera länder. Miljontals människor befinner sig på flykt i sitt eget, eller i närliggande länder.

  Foto: Simon Stanford/Ikon

  Människor på flykt i Irak

  Över en miljon människor har återvänt till Mosul sedan juli 2017. I västra delarna är det stora behov av vatten, avloppssystem, sophantering och återuppbyggnad.

  Foto: Seivan Salim/LWF/Ikon

  Så kan du och din församling bidra

  • Ta upp en församlingskollekt. Märk kollekten med projektkod katastrofinsatser i KOB.
  • Swisha valfritt belopp till 9001223. Ange AKUT i meddelandefältet.
  • Mer information finns att läsa på externwebben.

  Act Svenska kyrkan samlar in pengar till tema katastrof och frångår insamlingsuppmaning till enskilda öronmärkta katastrofprojekt. 

  Om det sker en katastrof kommer vi som tidigare att förse församlingar med material och information för att samla in gåvor. Vid öronmärkt insamling till Act Svenska kyrkans katastrofprojekt får vissa projekt många gåvor, medan andra får färre gåvor. För att undvika att enskilda projekt överfinansieras och för att kunna fördela gåvorna utifrån de mest akuta behoven ber vi om insamling till våra katastrofinsatser istället för öronmärkt insamling till enskilda katastrofprojekt. Insamlingskommunikationen kommer alltså fortsättningsvis kommunicera insamling till tema katastrof, dvs insamlingen kommer alla våra katastrofinsatser till nytta.

   

   

  Tillsammans i handling - för hopp och värdighet

  Skapad: 2019-03-07 15:37:00

  ACT Alliansen är en av världens största utvecklingsallianser, ett nätverk med över 150 kyrkor och trosbaserade utvecklingsaktörer. ACT står för Action by Churches Together, och betyder att kyrkor agerar tillsammans.

  Tack vare detta samarbete kan vi agera snabbt vid katastrofer, arbeta ännu effektivare inom långsiktigt utvecklingssamarbete och tillsammans ha en stark påverkansröst.

   

   

   

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Jonna Stockman, Internationella avdelningen
  Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan
  Givarservice , Act Svenska kyrkan
  Uppdaterad
  2020-09-09
  X
  Dokumentid: 29511- Webid: 26726 - Unitid: 2147483464