Aktuella katastrofinsatser

Humanitärt stöd som ser hela människan. Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Varje person som drabbas har rätt till trygghet, värdighet och behöver stöd för att leva vidare.

Att rädda liv och lindra nöd är alltid högsta prioritet när katastrofen är ett faktum. Act Svenska kyrkan stödjer utsatta människor runt om i världen. Genom lokala partner är vi på plats och kan snabbt bidra med mat, vatten och trygghet när läget är akut. De humanitära insatser når människor oavsett deras politiska, religiösa eller etniska tillhörighet. En gåva används till katastrofinsatser där den bäst behövs.

Nyheter katastrofinsatser

Kollektvädjan för Afghanistan
    Sedan maktövertagandet i Afghanistan i mitten på augusti har hundratusentals människor tvingats bli flyktingar i sitt eget land. Många lever i fattigdom och rädsla i tältläger. Behoven är enorma.
    2021-09-02 16:32
    Fortsatt stöd till Haiti
    De specifika behoven blir allt tydligare och våra lokala partner ansöker nu om stöd för återuppbyggnad och framtida beredskap, samtidigt som de akuta insatserna pågår.
    2021-08-25 10:53
    Hundra tusentals internflyktingar i Afghanistan i akut behov av stöd
    Sedan maktövertagandet i Afghanistan i helgen har kring 500.000 människor tvingats bli flyktingar i sitt eget land.
    2021-08-20 16:20
    1 2 < >

Så kan du och din församling bidra

Webbanner till aktuella katastrofer​
    Om ni använder publiceringsverktyget Content Studio (CS) finns det färdiga kampanjer/banners att infoga på er webbplats. Lathund för infoga kampanj i CS.

​Banners att använda för er som inte har CS
    Katastrofinsatser 1920x1200 (jpg)
    Katastrofinsatser 1920x960 (jpg)
    Katastrofinsatser 1920x480 (jpg)

Länka bannern till gåvosidan för katastrofinsatser. ​

Hitta mer information på externwebben

Ett urval av pågående katastrofer i världen dit era gåvor till katastrofinsatser går.

På flykt i Afghanistan

Sedan maktövertagandet i Afghanistan i mitten på augusti har hundratusentals

Act Svenska kyrkan har i över 30 år arbetat med partnerorganisationer i Afghanistan, under extremt komplexa förhållanden. Via dessa samarbetspartner, kämpar vi nu för att bistå internflyktingarna på bästa sätt; med mat, vatten och tillfälligt tak över huvudet.

Foto: Diego Radames /TT

Jordbävning och översvämning i Haiti

Flera katastrofer drabbar nu den redan hårt utsatta befolkningen i Haiti. Jordbävningen den 14 augusti riskerar att förorsaka tusentals dödsfall och tiotusentals skadade. Landet är ett av världens fattigaste och kämpar dessutom mot coronapandemin samtidigt som det råder politisk oro efter mordet på president Jovenel Moïse för en dryg månad sedan.

Act Svenska kyrkans lokala partner finns på plats sedan tidigare och har snabbt lagt om sitt långsiktiga arbete till akuta åtgärder. Insatser handlar bland annat om rent vatten, mat, sanitetsartiklar och psykosociala aktiviteter för både barn och vuxna.

Våldsam konflikt i Gaza

Situationen i Gaza är fortsatta spänd. Förödelsen efter flera veckors konflikt har drabbat civilbefolkningen oerhört hårt och dessutom är det brist på både el och vatten. Människor är rädda, kan inte röra sig utomhus och livsviktig vård är svår att bedriva samtidigt som den pågående pandemin.

​Act Svenska kyrkan arbetar sedan länge med både humanitärt stöd och långsiktigt utvecklingsarbete i Gaza. Just nu handlar insatserna bland annat om förnödenheter som mat och vatten, sjukvård och psykosocialt stöd till drabbade familjer. Insatserna når människor oavsett deras politiska, religiösa eller etniska tillhörighet.

Coronapandemin

När världen drabbas av en pandemi förvärrar det en redan svår situation för människor som lever i utsatthet. Människor som lever på marginalen, som befinner sig på flykt eller som lever i hunger och fattigdom har sämst förutsättningar att klara en kris.

Utdelning av hygienkit till 15000 hushåll i flyktinglägret Zaatari

Foto: LWF Jordanien

Tillsammans i handling - för hopp och värdighet

Skapad:2019-03-07 15:37:00

ACT-alliansen är en av världens största utvecklingsallianser, ett nätverk med över 150 kyrkor och trosbaserade utvecklingsaktörer. Bokstäverna ACT i ACT-alliansen står för Action by Churches Together, och betyder att kyrkor agerar tillsammans.

Tack vare detta samarbete kan vi agera snabbt vid katastrofer, arbeta ännu effektivare inom långsiktigt utvecklingssamarbete och tillsammans ha en stark påverkansröst.

Jonna Stockman, Internationella avdelningen
    2021-09-07