Nya avtal på plats mellan Trossamfundet Svenska kyrkan och Stim

Stim och Svenska kyrkan har tecknat två nya avtal för musikanvändningen inom Svenska kyrkan och dess organisation.

De nya avtalen gäller retroaktiv, fr o m 1 januari 2015 eftersom avtal har saknats under den aktuella perioden. Dock har musik rapportering gjorts från församlingar/pastorat under de här åren.

För pastorat och församlingar innebär avtalen:

• Svenska Kyrkan subventionerar på nationell nivå musikanvändning vid bakgrundsmusik och musikunderhållning i t ex cafémiljöer för pastoraten och församlingarna. Detta avtal har nationell nivå tecknat, som även står för kostnaden i hela Svenska kyrkan. Benämns här som centralt avtal.
    • Församlingar/pastorat erbjuds numera en förenklad betalningsmodell vid musikanvändning i konserter och musikgudstjänster., se bilaga till centralt avtal. Betalning sker genom en förskottsavgift, en gång per år, vilket innebär mindre administration för musikansvariga och bättre överblick av Stim-avgiften för församlingen/pastoratet.
    •  Musikrapporteringen sker helt digital i webbtjänsten ”Rapportera spelning” på stim.se. Det kan vara fler personer i församling/pastorat som ansvarar för rapporteringen till Stim. Detta innebär att arbetet kan fördelas mellan fler medarbetare.

Mer information om avtalen finns att läsa på Stims webbsida, där finns också guider om hur den digitala musikrapporteringen fungerar.

Pia Dahlén, Kommunikationsavdelningen
    2018-12-06