Stim och Sami

Som musikanvändare, när du spelar musik i din verksamhet, behöver du ett avtal med Stim och ett avtal med Sami för att ersättningen ska nå rätt personer.​

Vad är skillnaden mellan Stim och Sami?

Stim hanterar musikrättigheter och betalar ut ersättning till låtskrivarna. Stim är en musikorganisation som samlar låtskrivarnas rättigheter under ett tak. Men även musiker och artister har rätt att få ersättning när musiken spelas och deras rättigheter hanteras av Sami.

Det är två olika rättigheter och rättighetshavarna som har rätt till ersättning var för sig.​

Avtal mellan Svenska kyrkan och Stim

Svenska kyrkan och Stim har tecknat ett avtal. De nya avtalen gäller retroaktiv, fr o m 1 januari 2015 eftersom avtal har saknats under den aktuella perioden. Dock har musik rapportering gjorts från församlingar/pastorat under de här åren.

För pastorat och församlingar innebär avtalen:

• Svenska Kyrkan subventionerar på nationell nivå musikanvändning vid bakgrundsmusik och musikunderhållning i t ex cafémiljöer för pastoraten och församlingarna. Detta avtal har nationell nivå tecknat, som även står för kostnaden i hela Svenska kyrkan. Benämns här som centralt avtal. I det centrala avtalet ingår musik som spelas i gudstjänst och förrättningar i Svenska kyrkan. Tänk dock på att en borgerlig begravning inte är en gudstjänst.
    • Församlingar/pastorat tecknar avtal och betalar för musikanvändning i konserter och "musikgudstjänster", se bilaga till centralt avtal. Betalning sker genom en förskottsavgift, en gång per år, vilket innebär mindre administration för musikansvariga och bättre överblick av Stim-avgiften för församlingen/pastoratet. Detta är numera en förenklad betalningsmodell.
    •  Musikrapporteringen sker helt digital i webbtjänsten ”Rapportera spelning” på stim.se. Det kan vara fler personer i församling/pastorat som ansvarar för rapporteringen till Stim. Detta innebär att arbetet kan fördelas mellan fler medarbetare.

Mer information om avtalen finns att läsa på Stims webbsida, där finns också guider om hur den digitala musikrapporteringen fungerar.

Många medarbetare i Svenska kyrkan har haft synpunkter på dessa avtal.
    Just nu pågår ett samtal med Stim för att reda ut vad som gäller och hur man eventuellt skulle kunna förbättra avtalet. Om detta kommer här rapporteras kontinuerligt när det finns mer information.

Frågor om databasen
    Det är en fullständig databas där ALLT finns. Om du inte få träff så är det för att vår sökning inte gjordes rätt. Alla företag/föreningar mfl som rapporterar musik har samma databas. Det som ev inte finns är musik som är nyskriven. Vi står inte för uppdatering av Stims databas.
    Om du inte hittar ditt stycke så skriv in det du har och spara så fixar STIM så att det blir rätt dvs STIM uppdaterar åt oss.
    Databasen har idag ingen autofill när du söker, detta är under utveckling och datum för när detta uppdateras kommer vi att återkomma med.
    Om du inte vill rapportera ny och gammal musik då du bara spela gammal så kan du köpa tillfällig LIVE licens om du skulle råka vilja spela skyddad musik vid något tillfälle. Då rapporterar du bara vid tillfället som du spelar skyddad musik. Du betalar i efterskott. (Men då får vi inte in det till vår statistik).​

Vad gäller för Sami?

När det gäller Sami så finns inget avtal. Det pågår heller inget samtal om att teckna ett avtal mellan Svenska kyrkan och Sami. Så det som gäller är det som Sami informerar om i de utskick som sänds till församlingarna.

Mer information finns på Samis webbsida.

Pia Dahlén, Kommunikationsavdelningen
    2019-03-14