Musikbanken – digital musiktjänst

Ibland finns det önskemål om att komplettera den levande musiken med digital. Då kan du använda Musikbanken – en digital tjänst för strömmande musik framtagen speciellt för Svenska kyrkan.

Här hittar du instruktionsfilmer om hur du använder appen.

Musikbanken gör det möjligt för oss att spela upp digital musik på ett lagligt sätt. I Musikbanken finns originalmusik från många genrer, till exempel visor, hårdrock, psalmer, pop och klassiskt.​

Tjänsten fungerar lika bra på telefonen, datorn och plattan och kan även användas i ett offline-läge där det saknas eller inte finns tillräckligt starkt nät.

Ju mer vi använder tjänsten desto bättre blir den

Om du saknar någon särskild musik kan du skicka in önskemål om kompletteringar, direkt i tjänsten. En förutsättning är att musiken finns utgiven för streaming.​

Beställ konto i Musikbanken

Samverkande inköp har tecknat avtal med Royal streaming där din församling kan starta ett eller flera konton.

Beställ konto i Musikbanken.

i Musikbanken

Musikbankens nya ikon

​Om ni ska spela musik  på flera ställen samtidigt behöver ni flera konton. För varje konto behövs en särskild e-postadress. Använd helst e-postadresser som går till samma funktionsbrevlåda.

Beställ e-postadress hos kanslistöd.

För att kunna starta ett konto i Musikbanken behöver ni oftast teckna ett avtal med Sami först. Undantaget är om ni bara ska använda tjänsten vid gudstjänst och förrättning.

Beställ konto i Musikbanken.

Frågor och svar om Musikbanken

Instruktionsfilmer om hur du använder appen​

Här finns alla instruktionsfilmerna till Musikbanken.

Musikbanken - All världens musik i en app

Alternativ till Musikbanken

För att få spela upp musik publikt måste musiken köpts på ett sätt som säkerställer att upphovsmännen får ersättning.

Detta uppnås genom att använda

• musik från inköpt CD.
    • musik som inköpts från iTunes och lagras på ett sätt som gör att den kan spelas upp utan att man loggar in på ett personligt konto. Musiken kan finns lagrad på t ex USB-minne eller bränd på en CD.

Nationell nivå avråder från att använda privata tjänster för strömmande musik för att spela musik vid kyrkliga handlingar. ​

David Axelson-Fisk, Musik
    2021-04-06

Andras kommentarer:

• Hazel Lindkvist  2021-04-12 17:52 Anmäl kommentar

Hej
      Stämmer texten om Sami? Täcker inte det centrala avtalet all uppspelad inspelad musik i församlingens lokaler och verksamheter. Tänker på denna info som står på STIM/SAMI sidan:

"När det gäller Sami (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) har det tecknats ett centralt avtal som ger Svenska kyrkans delar rätt att använda inspelad musik i lokaler dit allmänheten har tillträde. Det finns ingen begränsning till vilken verksamhet som bedrivs så länge det är församlingsverksamhet eller verksamhet som församlingen ansvarar för. Detta centrala avtal ersätter de lokala avtal som ingåtts och SAMI kommer inte att fakturera församlingar och pastorat något för 2020."

• Renée Backe  2021-02-17 08:06 Anmäl kommentar

Vem kan svara på fler frågor om Musiktjänsten? Vi undrar t ex om man får använda musik därifrån i ett filmat inlägg på Instagram?